Waarom muziek je sportprestaties zo sterk verbetert

Een lekker muziekje op de achtergrond maakt sporten niet alleen leuker, ook je prestaties verbeteren. Dat blijkt uit een overzichtsstudie van bijna 140 onderzoeken van de universiteit van Queensland.

De conclusie is overtuigend: muziek luisteren tijdens het sporten, zorgt ervoor dat je er meer van geniet én het verbetert je zuurstofverbruik, waardoor je efficiënter traint en dus beter presteert. Een Britse studie toonde bijvoorbeeld aan dat sporters bijna 20 procent langer doorrenden op een loopband als ze muziek luisteren.

“Muziek heeft een belangrijke psychologische uitwerking”, zegt auteur Costas Karageorghis van de Brunel University in Londen. “Het vermindert het gevoel van inspanning en vermoeidheid tijdens het sporten, waardoor je langer kunt blijven doorgaan.”

“Het zal misschien weinigen verrassen dat muziek je helpt om meer te genieten van te sporten, maar dat muziek ook een significante boost geeft aan je prestaties is wel opmerkelijk”, vertelt ook Peter Terry, decaan en een van de onderzoekers aan de universiteit van Zuid-Queensland. Muziek met een hoger tempo werkt logischerwijs beter om je prestaties te verbeteren dan trage muziek.