Bij voetbal veel meer misdragingen en geweld dan bij andere sporten

Misdragingen op en rond de voetbalvelden komen tientallen keren vaker voor dan bij andere populaire sporten. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Bij 1 op de 33 wedstrijden vindt er een incident plaats waarover de tuchtcommissie moet oordelen. Bij basketbal vindt bij 1 op de 291 duels een voorval plaats, bij hockey 1 op de 374. Bij volleybal en tennis gaat het om 1 incident per 1500 wedstrijden.
Het wangedrag bij voetbal is te wijten aan de 'slappe en ouderwetse houding' van de KNVB, vinden sportbonden en scheidsrechters. Bij hockey kunnen spelers bijvoorbeeld niet meer in discussie met de scheidsrechter. 'De voetbalsport gaat niet mee met maatschappelijke ontwikkelingen', zegt Paul Bokern tegen het AD, voorzitter van de tuchtcommissie van de basketbalbond. Volgens de landelijke scheidsrechtersbond COVS is de KNVB niet streng genoeg. De KNVB verwerpt die kritiek. Ook dit weekeind zijn weer twee scheidsrechters het ziekenhuis in geslagen. Vorig weekeind gold dat voor een jeugdspeler. Dit jaar is ook een grensrechter overleden. Dat leidde tot veel ophef, maar niet tot ander gedrag langs en op de velden
 

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Janneke van Vught

  Voetbal is een sport van het volk en met name het minder ontwikkelde volk krijg ik de indruk.
  Waarom hang je geen fors geldbedrag aan een gele of rode kaart?
  Geel kost je bijvoorbeeld 100 euro en rood 1000 euro. Ook bij de jongste amateurs!!
  Hoe hoger je komt des te hoger de financiële strafmaat.
  Niet (kunnen) betalen betekent einde oefening want je weet wat de consequentie is als je eraan begint dus gedraag je en hou je aan de afspraken die gelden in die sport.

 2. Dead Silence

  Tja, voetbal..een sport voor minder ontwikkelden en de plaats om vechtsporttechnieken uit te proberen. Ik kijk al jaren naar amateurvoetbal en ging vroeger ook naar het professionele toneel. Echter tegenwoordig valt mijn mond open van verbazing als ik kijk hoe primitief de meesten zijn. Terug in de evolutie. Mij zien ze er niet meer.

 3. André Somers

  Dus geld hebben is dan een mogelijkheid om slecht gedrag af te kopen?

  • janneke123

   Maak het bedrag dan zodanig hoog dat je het wel uit je kop laat om rottigheid uit te halen.

   (in antwoord op André Somers)
 4. zo maar iemand

  Dacht ik het niet.

 5. Bert Hilhorst

  Voor al de inter etnische wedstrijden zijn zeer interessant van uit het geweldsperspectief.

  • iembam

   wat bedoel je hier precies mee? wedstrijden tussen Friezen en Brabanders? of heb je ook een slimme verklaring voor deze, verder niet tendentieuze, opmerking?

   (in antwoord op Bert Hilhorst)
  • AT

   Graag statistieken of feiten. Neem ook even de klassieker Ajax – Feyenoord mee. Bekijk de beelden van Hoek van Holland, rellen op de Coolsingel of bij de Kuip nogmaals.

   (in antwoord op Bert Hilhorst)
 6. AVandersloot

  De sport lijkt steeds meer de aanleiding om ongenoegen de vrije loop te laten. Een lilaïsch gegeven is dan ook dat steeds meer blijkt dat sport geen sport meer is. Het is slechts een manier om tweedracht en oorlog te stimuleren.
  Het feit dat altijd veel politie aanwezig moet zijn bij wedstrijden en dat er altijd narigheid is, zou aanleiding kunnen zijn om het voetbal en vele andere sporten weer terug te brengen tot sport en niet tot een geldverslindende machine met spelers die idiote bedragen verdienen om tegen een bal te trappen.
  Gewoon leuk voetbal als gezonde sport zou in veel normaler verhouding staan met alles er rondom. Zonder veel geld, gewoon een balletje trappen, zodat de twee clubs na de wedstrijd gezellig met elkaar wat kunnen drinken en het spel bespreken van elkaar. Dat is verbroedering in de sport.

 7. Jannie Ooms

  Ik voel wel voor verdere opwaardering van geel en rood. Ik heb al eerder iets in deze geest geopperd, maar wat is er mis met een combi van de gele kaart met het uitspelen van de rest van de wedstrijd op (gele) pantoffels… Of drie van zulke wedstrijden bij de rode kaart?

  • janneke123

   Je moet ze pakken waar ze het zwakst zijn en dat is bij de meeste voetballers toch de portemonnaie.
   Daarnaast is een stukje opvoeding ook noodzakelijk vrees ik.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
  • iembam

   rode kaart? volgende wedstrijd op je handen lopen? de bloopers blijven toch het leukst van het voetbal!

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 8. iembam

  ik denk dat dat flauwekul is. Ik heb jaren op voetbal gezeten (ben ook niet zo goed ontwikkeld) en ik heb mij altijd verbaasd over het geouwehoer tegen de scheids. Praten tegen de scheids is rood. als je daarmee begint, komt het wel goed met het voetbal, en wie weet kunnen we onszelf ook een beetje ontwikkelen…

 9. JP pielaat

  Nou ik wi ook wel wat deponeren. Mijn zoontje van 10 jaar is woensdag 15 mei zo hard ( bewust) in zijn gezicht geslagen, dat hij er een gebrokenneus en lichte hersenschuddinog aan over heeft gehouden. Ik als vader heb dit In detail waargenomen echter zowel scheidsrechter als leider van de tegen partij deden het af als duel om de bal. Hetgeen in de verste verte niet aan de orde was. De speler was gefrustreerd omdat hij niet blijde bal kon. Daarnaast was de speler in kwestie al de gehele wedstrijd de tegenstanders met schuttingtaal te woord te staan. Ik heb nadat ik met mijn zoon in het ziekenhuis was geweest, gelijk een mail naar de vereniging waar mijn zoon lid is gezonden, evenals naar de tegenstander. Eenling verhaal kort te maken., beide clubs hebben in onderling overleg besloten opzet uit te sluiten. Echter KNVB welke ik ook heb ingeseind heeft na onderzoek wel opzet bevestigd. Ook politiemaakt zich er vanaf met jantje van leiden, die neemt niet eens aangifte op. Terwille daderbekend is en 12 jaar is. Ik zeg; hou alle reclames en pamfletten maar binnen. Want respect is er niet en zal er ook nooit komen in het amateur voetbal. En daar zijn de clubs zelf schuldig aan

Reacties niet toegestaan