‘IOC gebruikt stille diplomatie rond homo-kwestie met Rusland’

Een van de hoogste bazen van het Internationaal Olympisch Comite zegt dat het goed komt met de dreiging van Rusland om  tijdens de  Olympische Winterspelen volgend jaar in Sotsji op homo's te gaan jagen. In Rusland zijn strenge wetten van kracht om homo's te onderdrukken. Zo mag je in het openbaar niet tonen homo te zijn. Het IOC zei aanvankelijk dat die wetten niet tellen voor de deelnemers aan de Spelen. De Russische minister van sport Vitali Moetko zei vorige week nog dat de antihomowet tijdens de Spelen wel degelijk wordt gehandhaafd. Als een sporter 'de straat opgaat en propaganda verspreidt, dan zal hij daarvoor rekenschap moeten afleggen', zei hij. Volgens Ng Ser Miang een van de kandidaat-voorzitters van het IOC is het Internationaal Olympisch Comité betrokken bij 'stille diplomatie met de hoogste autoriteit' in Rusland, zodat sporters en bezoekers niet in de problemen komen. Ng voorspelt dat er een goede oplossing komt en de zaak tot ieders tevredenheid zal worden afgesloten. Rusland heeft volgens hem veel geïnvesteerd in de Spelen en wil er daarom zeker van zijn dat het een succes wordt. Oproepen tot een boycot van het toernooi noemt hij misplaatst.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Niegol

  puur alleen dat die wet er is, lijkt me genoeg voor een boycot. Dat de Russen die wet even een weekje of wat minder handhaven is irrelevant.
  Dat een land wetten aanneemt die discrimineren op deze manier, homofobie aanwakkeren en onverdraagzaamheid stimuleren, lijkt me voldoende om incompatibel met de doestellingen van het IOC te zijn.
  Maar de hoge heren van het IOC zullen wel weer een zakje geld hebben gekregen om die doelstellingen “anders uit te leggen”

 2. Cornelis Berend

  In Rusland hebben ze veel ervaring met onderdrukt worden. Merkwaardig dat ze zich dat na zo’n 25 jaar al niet meer herinneren.

 3. Har Davids

  Het enige waar het IOC de Russen om kan vragen, is om iets minder uitdrukkelijk homophobisch te zijn gedurende de spelen. Wel opvallend dat alle die sportorganisaties die het verbroedering en zo hebben, zo snel vergeten waar sport om zou gaan. Zou het allemaal toch meer om de ego’s van de bobo’s dan iets anders gaan?

Reacties niet toegestaan