Onttroonde Wüst aangeslagen na vijfde plek: zware domper

Ireen Wüst miste bij de WK afstanden in Thialf voor de derde keer in twaalf deelnames het podium op de 1500 meter. De 34-jarige Brabantse kwam in de laatste rit, tegen de ook al teleurstellende Antoinette de Jong (vierde), niet verder dan de vijfde tijd (1.55,88). De vijfvoudig wereldkampioene op de schaatsmijl gaf ruim 1 seconde toe op de verrassende Noorse winnares Ragne Wiklund (1.54,61).

"Dit is een zware domper, een flinke teleurstelling, ik baal hier goed van", sprak Wüst lichtelijk geëmotioneerd. "Ik weet niet wat er met mij aan de hand was. De snelheid wilde niet komen. Ik reed allerminst gemakkelijk. Het was een gevecht van het begin tot het einde. Ik was in gevecht met mezelf. Ik had de benen niet om er iets moois van te maken. Zonde, voor een vijfde plek rijd ik geen WK. Maar het is de realiteit."

Wüst, die het seizoen afsloot zonder een individuele zege, wilde van geen excuses weten. "Natuurlijk, ik had eerst een valse start en de omstandigheden waren zwaar. Maar dat zijn ze hier voor iedereen en ik heb wel vaker gewonnen na een valse start, in zware omstandigheden of na een lastige rit. Dat gebeurt nu eenmaal, maar deze keer kon ik er niet doorheen komen."

Ook De Jong, eerder goed voor WK-goud op de 3000 meter en de achtervolging, maakte na afloop een aangeslagen indruk. "Ik wilde weer eens te graag en te hard", zei de Friezin over de snelle start die haar later opbrak. "Ik heb het zelf verprutst. Ik had zoveel dingen beter kunnen doen. Maar goed, met twee wereldtitels ga ik toch met een goed gevoel de zomer in."