Van de 2500 Olympische sporters zijn er 7 openlijk gay, drie uit Nederland

Van de circa 2500 deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Sotsji, zijn er slechts zeven uit de kast gekomen, onder wie drie Nederlandse sporters. Dat betekent dat slechts 0,28 procent van de deelnemers openlijk gay is. Dat schrijft Trouw op basis van gegevens van Outsports.com, een Amerikaanse website over sport en homoseksualiteit. Bij die 7 zitten er - opmerkelijk - 3 uit Nederland: Ireen Wüst (schaatsen), Sanne van Kerkhof (shorttrack) en Cheryl Maas (snowboarden). Wüst heeft relaties met zowel vrouwen als mannen. Naast de drie Nederlandse vrouwen  gaat het om 4 andere vrouwen: de Australische snowboardster Belle Brockhoff, schaatster Anastasia Bucsis uit Canada, de Oostenrijkse skiester Daniela Iraschko-Stolz en Barbara Jezersek, die namens Slovenië aan de cross country meedoet. De Nieuw-Zeelandse shorttracker Blake Skjellerup had de enige homo op de Spelen kunnen zijn, maar hij liep kwalificatie op het nippertje mis. Outsports vermoedt dat tientallen - wellicht meer dan honderd - olympiërs nog in de kast zitten. Dat is teleurstellend voor homorechtenorganisaties, die hopen dat sporters en politici een statement maken tegen de anti-homowetgeving in Rusland. 

Bron(nen):   Trouw      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dutchy

  Prive zaak, niks lijkt me meer privé dan je seksuele geaardheid. Bovendien wat heeft de wereld er mee te maken? Hoeveel % van de sporters is openlijk heteroseksueel? Als een sporter om wat voor reden dan ook publiekelijk zijn of haar seksualiteit bekend wil maken, dan is dat prima, keuze is aan de sporter zelf.

  Qua percentage, tja, sporters zijn net normale mensen, dus het percentage zal tussen de 5% en 10% liggen, ver boven die 0,28%. Zou het overigens wel stoer vinden als al die sporters uit de kast komen, tegelijkertijd, tijdens deze spelen, wat voor mooi statement zou dat zijn. Maar tegelijkertijd heb ik vanuit mijn luie stel makkelijk praten, zeker voor deelnemers die uit landen komen waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is of zelfs gecriminaliseerd is.

  • Heldoppantoffels

   Ook al ben ik niet homoseksueel, als ik topsporter zou zijn dan was ik puur voor deze spelen in roze kleding gaan.

   (in antwoord op Dutchy)
  • meesan

   “Hoeveel % van de sporters is openlijk heteroseksueel?” Een procent of 90. Die kunnen gewoon hun partner meenemen, hem of haar om de nek vliegen bij winst. ze hoeven niet op te letten of ze zich niet ‘verspreken’, hoeven niet op te letten of ze zich niet gay-ig gedragen.

   ” Prive zaak, niks lijkt me meer privé dan je seksuele geaardheid. Bovendien wat heeft de wereld er mee te maken?” Niks. Het gaat er ook niet om dat de homoseksuele sporters iets over hun geaardheid of liefdesleven moeten zeggen, maar over het feit dat ze het eens niet mogen.

   (in antwoord op Dutchy)
 2. Cornelis Berend

  Let op het okselhaar!! http://youtu.be/IeduRjiFQeA

Reacties niet toegestaan