Wordt dit de laatste 10 kilometer?

Het zou heel goed kunnen dat vandaag voor het laatst een Olympische 10 kilometer wordt gereden. Er waren al eerder stemmen opgegaan om dit saaiste onderdeel van een toch al niet heel enerverende sport te schrappen, maar de hegemonie van Nederland kan dat proces versnellen. In de Amerikaanse media is kijken naar lange afstandsschaatsen vergeleken met kijken naar hoe gras groeit. En dat vaststaat (bijna) dat de winnaar een Nederlander is helpt, zeker voor niet-Nederlanders - ook niet om het spannend te maken. Sven Kramer begint dinsdag als favoriet aan de 10 kilometer bij de Olympische Spelen. Bij winst verzekert de Nederlandse schaatser zich van zijn derde olympische titel. Eerder won Kramer in Sotsji de 5 kilometer. 4 jaar terug was hij in Vancouver ook al de snelste op die afstand.

Op de 10 kilometer ging het toen mis. De Fries had de overwinning voor het grijpen, maar nam op aanwijzingen van zijn coach Gerard Kemkers bij een baanwissel de verkeerde baan en werd gediskwalificeerd.

Kramer heeft dinsdag als voordeel dat hij in de zevende en laatste rit is ingedeeld. De Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon is zijn tegenstander. Jorrit Bergsma, de regerend wereldkampioen op deze afstand, schaatst samen met de Belg Bart Swings in het zesde paar. Bob de Jong zit in rit 5 en rijdt tegen de Duitser Alexej Baumgartner.

Nederlanders komen ook uit in het shorttrack en bobslee zonder dat er al medailles worden verdeeld. Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt, de winnaar van brons op de 1000 meter, rijden hun heats op de 500 meter. De vrouwen, met Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof, doen dat op de 1000 meter. Esmé Kamphuis en Judith Vis beginnen hun tweedaagse in de bobslee.