‘Toekomst van Ajax wordt bloedbad als Cruijff zijn zin krijgt’

In de Pers wordt Johan Cruyff helemaal afgebrand. Twee fragmenten:
De bloedige liquidatie die Cruijff heeft gepleegd op de beleidsbepalers en andersgezinden bij Ajax lijkt veel meer op een ordinaire machtsstrijd gevoerd vanuit rancune dan een gevecht gevoerd vanuit een visie om de club weer gezond en succesvol te maken. De ideeën die Cruijff heeft over de medische staf in Amsterdam onderstrepen zijn rancuneuze manier van omgang met anderen. Niemand heeft ooit klachten gehad over de medische staf in Amsterdam onder leiding van dokter Edwin Goedhart. De medicus en zijn assistenten moeten alleen wijken, omdat zij eerder door Louis van Gaal zijn aangetrokken. En wie uit het kamp-Van Gaal komt, moet van Cruijff zijn spullen pakken, hoe goed ze ook in hun vak zijn.

en

Johan Cruijff heeft zijn andere gezicht laten zien. En dat was niet iets om vrolijk van te worden. De levende legende is in werkelijkheid een gewetenloze man die vooral uit rancune andersdenkenden liquideert.
Mark van Bommel zat nietsvermoedend samen met Johan Cruijff in Studio Sportzomer tijdens het EK 2004 in Portugal. Het Ajax-icoon hield tijdens de tv-uitzending een betoog over de voordelen van een 4-3-3-systeem, waarna Van Bommel heel even reageerde door te zeggen dat er ook best veel ploegen succes hebben met een 4-4-2-systeem. Toen de lichten doofden en de camera’s werden uitgezet, ontstak Cruijff in woede. Hij wilde nooit meer met een voetballertje aan tafel zitten en al zeker niet met één die hem tegensprak.

Sindsdien werd Van Bommel bij elke gelegenheid gekleineerd door Cruijff, en later door de nieuwe bondscoach Marco van Basten, die tijdens zijn eerste jaren bij Oranje veelvuldig in contact stond met zijn leermeester. Later trok Cruijff zich terug uit elk voetbalpraatprogramma, geïrriteerd als hij was door andere meningen die soms te horen waren.

Zie voor het hele stuk De Pers

Bron(nen):   De Pers