Michael Jordan: “Vroeger was ik een racist”

Basketballegende Michael Jordan komt in een boek over zijn leven met een bekentenis. "Vroeger was ik een racist". Hij had een hekel aan alle blanken, omdat ze blank zijn. Hij groeide op in North Carolina toen dat nog behoorlijk racistisch was. De Ku Klux Klan was machtig en het discrimineren van zwarten heel normaal. Jordan ging daar blanken van haten. De inmiddels 50-jarige basketballer zat in die tijd in het honkbalteam, waar hij samen met een andere jongen de enige donkere was. Volgens Jordan werd hem regelmatig verteld dat hij minder waard was dan de rest van het team. Zo werd hij eens door een schoolgenoot uitgemaakt voor 'neger'. Het werd de jonge Jordan te veel en hij gooide limonade in het gezicht van het meisje. "Toen besefte ik dat ik mezelf betrapte op racistische gedachtes. Ik was tegen alle blanken", stelt 'Air Jordan'. Hij werd geschorst vanwege het incident, maar het was zijn moeder die hem in liet zien dat hij geen stap verder zou komen met deze instelling. Haat zou hem niet helpen om succesvol te worden, leerde zij hem.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  Tja, haat voedt nu eenmaal haat.
  Nu ja, blijkbaar had ie een zeer verstandige moeder. Dat geluk heeft lang niet iedereen. Dit nieuws houdt waarschijnlijk verband met de achterlijke coach van de Clippers, die zijn vrouw verbood met negers om te gaan. Dapper dat Jordan er zo openlijk voor uitkomt. Racisme en discriminatie komen lang niet altijd van blanken. Integendeel. De truc is dat je moet proberen te voorkomen om één volk, ras, geslacht, religie of voorkeur over één en dezelfde kam te scheren. Daar komen vreselijke dingen van. Helaas begrijpt niet iedere politicus dit.

  Geweldige basketballer verder. De beste ooit. Man, wat heb ik als klein jochie genoten van die man. Ik had mijn eigen basketbalring destijds bijzonder laag staan, zodat ik hem toch nog enigszins kon imiteren. Want iedereen weet: white men can’t jump.

 2. Kopje thee

  Wel knap, dit zelfinzicht. In Amerika is klagen over racisme voorbehouden aan zwart, en wordt alleen wit ervan beschuldigd. Maar het is een alomtegenwoordige, natuurlijke neiging. Goed om jezelf er zo nu en dan op te betrappen.

  • Volledig

   Dat is helemaal niet waar. Er wordt veel geklaagd over institutioneel racisme wat vooral niet-blanken raakt. En er is een groot litteken vanwege het verleden met slavernij. Maar in Amerika is er juist heel veel aandacht voor racisme van alle kanten, het is zelfs onderdeel van van je junior jaar op high school.

   (in antwoord op Kopje thee)
 3. malky

  Ik neem aan dat meneer per direct uit zijn functie gezet wordt als eigenaar van de club Charlotte Bobcats, geen contact met de club meer mag hebben, $2,5 miljoen boete krijgt en gedwongen wordt de club te verkopen.

  Misschien ook niet…

  • Vestzak

   Waarom?

   (in antwoord op malky)
   • malky

    Ik ben zojuist door U overtuigd, als je goed een bal in een mandje kunt gooien is racisme prima.

    (in antwoord op Vestzak)
    • Vestzak

     En zo is dat. Blij dat u het eindelijk begrijpt. Kunt u ook ophouden met huilen. Geen dank. Graag gedaan.

     (in antwoord op malky)

Reacties niet toegestaan