Nederlandse sporters die naar Spelen gaan moeten laptops en telefoons thuislaten

Het Nederlandse NOCNSF heeft weinig vertrouwen in de Chinese gastheren van de Winterspelen. Nederlandse sporters die eind deze maand afreizen naar de Olympische Winterspelen in China dienen hun eigen telefoons en laptops thuis te laten, heeft De Volkskrant ontdekt.. Dat dringende advies van NOCNSF maakt onderdeel uit van een maatregelenpakket waarmee de sportkoepel anticipeert op Chinese surveillance tijdens de Spelen. De staf krijgt schone apparatuur mee. Niet eerder nam de koepel zo verregaande voorzorgsmaatregelen, blijkt uit gesprekken met betrokkenen.

Twee maanden geleden is de sportkoepel bijgepraat door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en inlichtingendienst AIVD over de situatie in China. NOCNSF-directeur Hendriks: ‘Dat is gebruikelijk. Daarbij zoomen we heel sterk in op de veiligheidssituatie in een land, op de politieke context maar ook op cybersecurity.’

Tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008 heeft China volgens Amerikaanse media hotels verplicht om afluisterapparatuur in hotelkamers van sporters te plaatsen. Ook de kamers waarin bezoekers van de Spelen, familieleden en journalisten verbleven, werden afgeluisterd.

Bron(nen):   Volkskrant