Russische turner verschijnt met pro-oorlogssymbool op podium. Naast Oekraïense winnaar

De Russische turner Ivan Kuliak heeft voor grote ophef gezorgd op de Wereldbeker turnen in Qatar. Hij verscheen daar op het podium met een grote Z op zijn borst, het Russische pro-oorlogssymbool. De Oekraïense gouden medaillewinnaar stond ernaast.

Kuliak (20) won brons op de brug met gelijke leggers. Russische atleten mogen niet onder eigen vlag meedoen. Het logo was dus van zijn pak verwijderd, maar daarvoor in de plaats was er een grote Z opgenaaid. Het symbool staat voor overwinning, maar heeft in oorlogstijd een extra betekenis gekregen.

Veel Russische militairen en legervoertuigen dragen het teken, voornamelijk om duidelijk te maken dat het de eigen troepenmacht betreft. Daarnaast dragen sympathisanten van Poetin en voorstanders van de oorlog het symbool.

Extra pijnlijk is dat Kuliak het symbool droeg, terwijl de Oekraïner Illia Kovtun, die goud won, naast hem stond. Oud-wereldkampioen, de Oekraïense Oleg Verniaiev haalde al hard uit naar Kuliak op Instagram: “En dan gaan de Russen roepen dat sport geen politiek is? Proficiat aan Kovtun. Hij heeft Oekraïne op een passende manier geëerd.” 

De Internationale Gymnastiek Federatie begint een disciplinair onderzoek naar Kuliak vanwege zijn 'schokkende gedrag'.