15 feitjes over het WK

1. Zes keer eerder vond het WK in Zuid-Amerika plaats. Alle keren won ook een Zuid-Amerikaans land.

2. De kans dat Brazilië wint is volgens een onderzoeksteam van Goldman Sachs 48,5 procent. Ze wonnen vijf keer eerder.

3. Het WK kost Brazilië vier keer zoveel als Zuid-Afrika vier jaar geleden. Het verbouwen van de stadions alleen al kostte 2,5 miljard euro. Daarom zeggen nu veel Brazilianen dat ze liever niet het WK hadden georganiseerd.

4. 120 van de 736 voetballers die meedoen, spelen in de Engelse Premier League. Van de Russische selectie speelt niemand in het buitenland.

5. Spanje heeft de duurste selectie. De totale marktwaarde is 671 miljoen euro. Het Nederlands elftal is 225 miljoen waard.

6. Alleen Italië en Brazilië hebben ooit twee keer achter elkaar het WK gewonnen. In totaal won Italië vier keer een wereldkampioenschap.

7. Nederland nam slechts aan 9 van de afgelopen 19 WK’s deel. Brazilië deed als enige land aan elk WK mee.

8. Zes keer is het WK gewonnen door het gastland.

9. De Braziliaanse Ronaldo is topscorer: hij maakte vijftien goals verdeeld over drie WK’s.

10. Het wordt het eerste WK met doellijntechnologie.

11. De naam van de WK-bal, Brazuca, is voor het eerst gekozen door supporters. Brazuca staat voor nationale trots en een gepassioneerde levenswijze. Het is ook slang voor Braziliaans.

12. Fuleco is de mascotte van het WK. Het gordeldier draagt de Braziliaanse kleuren. Zijn naam is een samentreksel van futebol (voetbal) en ecologia (ecologie).

13. Het eerste WK werd in 1930 georganiseerd. Daar deden 13 landen aan mee. Vanwege de drie wekende durende bootreis waren er slechts 4 Europese ploegen aanwezig.

14. Op het WK van 2010 werd Nederland het vaakst bestraft door de scheidsrechter: 22 gele kaarten, 1 rode kaart en 126 overtredingen.

15. De top 10 van best bekeken programma’s op de Nederlandse tv bestaat volledig uit wedstrijden van het Nederlands elftal.