Mag Djokovic meedoen aan de US Open? ‘Ik kan spelen, maar Novak niet? Belachelijk’

Vaccinweigeraar Novak Djokovic (35) mag waarschijnlijk niet meedoen aan de US Open, die eind augustus begint in New York. Ongevaccineerde buitenlanders worden nog steeds geweerd door de Verenigde Staten.

Eerder dit jaar werd er voor de 21-voudig grandslamkampioen ook geen uitzondering gemaakt toen hij de toernooien van Indian Wells (Californië) en Miami wilde spelen. Vorig jaar was een negatieve test nog voldoende om Amerika te betreden. Hij verloor toen de finale van de US Open van Daniil Medvedev.

De Servische tennisser is nog vol goede moed: “Ik bereid me voor alsof ik de toelating krijg om deel te nemen aan de US Open, terwijl ik afwacht of er toch een mogelijkheid voor mij bestaat om naar de Verenigde Staten te mogen reizen. Fingers crossed!”

Zijn beroemde coach Goran Ivanisevic is minder positief: “We zijn amper twee weken voor de reis er naartoe. Ik heb geen enkele hoop dat president Biden de regels zal veranderen voor de start van het toernooi. Voor mij is het allemaal nonsens. Als je coronapositief maar gevaccineerd bent, mag je Amerika binnen. Ben je echter negatief maar niet gevaccineerd, dan word je buitengesloten.”

En dan heb je nog de Amerikaanse tennisser Tennys Sandgren, die een antivaxduit in het zakje doet: “Ik kan spelen, maar Novak niet? Dat is belachelijk.” Als Amerikaans staatsburger is het geen probleem om zonder bewijs van vaccinatie het land binnen te komen.

Djokovic is op jacht naar zijn 22ste grandslamtitel, zodat hij op gelijke hoogte komt met Rafael Nadal. De beide heren zijn Roger Federer (twintig grandslamtitels) de afgelopen jaren voorbijgegaan, maar de dagen beginnen te tellen voor de oude garde.