Waarom doet de FIFA bijna alles wat Qatar wil?

Op het laatste moment een alcoholverbod in het stadion, de One Love-aanvoerdersband die opeens niet meer mag, een verbod op het kleurrijke shirt van België (zelfs het woordje 'Love' kan niet door de beugel). Normaal dicteert de FIFA, waarom is de wil van Qatar nu leidend?

Het heeft te maken met 50 jaar aan corruptie in de top van de wereldvoetbalbond, volgens sportjournalist Koen Janssen. "Het werd alleen maar erger in de jaren negentig onder de toenmalige FIFA-baas Sepp Blatter. Hij bouwde een soort koninkrijk om zich heen van vertrouwelingen, die daar zelf ook rijk en machtig van werden."

“Zo kon het in 2010 gebeuren dat 24 mannen mochten beslissen over de toewijzing van het gastland voor het WK. Qatar heeft daar op een ongelofelijke wijze gebruik van gemaakt, door heel veel mensen om te kopen", zegt Janssen tegen de NOS.

De opvolger van Blatter, Gianni Infantino, beloofde beterschap, maar is minstens zo erg. Hij lijkt het oerconservatieve oliestaatje geen strobreed in de weg te willen leggen, en dat is geen toeval. De machtige Zwitser is gehecht aan het land. "Infantino is vooral iemand die het machtsspelletje erg hoog speelt en de inkomsten van de FIFA graag vergroot. Hij woont zelfs een deel van het jaar in Qatar en heeft ook goede banden met Saudi-Arabië", aldus de sportjournalist.

Veel deelnemende landen zijn kritisch op het organiserende land en de FIFA, maar slagen er tot op heden niet in om een vuist te maken. Het zal Infantino een worst wezen. "Het WK-circus gaat hierna vast gewoon weer door, misschien met iets meer aandacht voor mensenrechten. Toch zal de voetbalwereld nog lang niet klaar zijn met dit bizarre WK. Ik denk dat we het hier over honderd jaar nog over zullen hebben", besluit Janssen.

Bron(nen):   NOS