5 factoren die het EK beïnvloeden

Sport
dinsdag, 12 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dit jaar spelen de teams met de ‘Tango 12’, de meest geteste wedstrijdbal tot nu toe. Kenners zeggen dat de bal minder zwabbert dan de bal die gebruikt werd op het WK in 2010. Toch blijkt (tot en met de wedstrijden van maandag) slechts 36% van alle schoten 'in' het doel gericht te zijn. Het gemiddelde (sinds 1968) is 42%. De Tango 12 is een verbeterde versie van de bal die wordt gebruikt in de Bundesliga in Duitsland.
De Britse krant the Guardian noemt 5 factoren die het EK (nadelig) beïnvloeden.
2. Het veld: De Spanjaarden klaagden over het droge en te hoge gras en daardoor trage veld. De Wereldkampioen uit 2010 heeft zelfs een officiële klacht bij de UEFA ingediend. Ook Mark van Bommel en Bert van Marwijk klaagden voor de wedstrijd tegen Denemarken over het droge, stroeve veld en de hoogte van het gras.
3. Fluitsignalen vanuit het publiek: Tijdens de wedstrijd tussen Ierland en Kroatië (1-3) bleek een supporter in het publiek voor scheidsrechter te spelen. De spelers reageerden niet op het fluitsignaal en speelden door. Toch kunnen misleidende fluitsignalen problemen opleveren in de komende wedstrijden.
4. De hitte: de gemiddelde temperatuur in Oekraïne in juni is 20 graden. Deze week is het er boven de 30 graden. Volgens Guardian heeft de hitte Oranje parten gespeeld. De Deen Dennis Rommedahl vond ook dat zijn team fitter oogde dan Nederland aan het einde van de wedstrijd.
5. De muggen: Volgens Guardian had Engeland in de wedstrijd tegen Frankrijk (1-1) in Polen gisteren nóg een tegenstander: de vele muggen.
Bron(nen): Guardian Bron foto