Kussende Duitse voetballers moeten homoseksualiteit acceptabel maken

Sport
woensdag, 13 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zo liet de Italiaanse aanvaller Antonio Cassano zich vrij denigrerend uit over homo’s tijdens een persbijeenkomst in Krakau. Op vraag of het verhaal klopt dat de Italiaanse selectie momenteel twee homoseksuele voetballers en twee metroseksuele spelers telt, reageerde Cassano als 'macho', tot groot vermaak van de meeste Italiaanse journalisten in de zaal. ‘Wat is dat, een metroseksueel? Betekent dat dan dat ze homo zijn? Dat is dan hun probleem. Maar ik hoop niet dat er een homo in onze selectie zit.' Hij gebruikte het woord ‘froci’, een scheldnaam voor homo’s.
Boven een foto van twee zoenende voetballers staat de zin: zou je hiervoor je favoriete speler ook op z’n muil slaan? Een bijzondere keuze van de lobby tegen homodiscriminatie, omdat nu juist de voetwereld niet erg gay-friendly is.
Ook in Nederlandse voetbalwereld is homoseksualiteit tot in de kleedkamers van amateurverenigingen taboe. Geen enkele speler in de eredivisie is openlijk homo. Wel is het een favoriet scheldwoord langs de lijn. Vanuit de voetbalwereld lijkt niemand genegen om dit taboe bespreekbaar te maken. Eind vorig jaar was dan ook geen enkele Ajax-speler bereid om het boek 'Het Roze Voetbaltaboe' van Dennis van Tuil in ontvangst te nemen, omdat ze bang waren voor negatieve reacties van supporters.
Bron(nen): Telegraaf VK