‘Atleten die om politieke of religieuze redenen afhaken tijdens Spelen worden gestraft’

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft alle Olympische atleten gewaarschuwd: degenen die zich om politieke of religieuze redenen terugtrekken uit een wedstrijd op de Spelen in Londen worden gestraft.


IOC president Jacques Rogge meldde aan de meer dan 200 deelnemende landen in Londen dat alleen serieuze blessures worden geaccepteerd als excuus om niet deel te kunnen nemen aan een wedstrijd. Als atleten om andere redenen afzeggen, zullen er sancties volgen. Volgens Rogge schenden atleten de ethische code en het Olympisch gedachtegoed wanneer zij afzeggen vanwege nationaliteit of religie. Verdachte terugtrekkingen zullen worden onderzocht door medische experts.

Aanleiding van deze interventie van de IOC president is de actie van een Algerijnse atleet. De Algerijn trok zich tijdens een World Cup kanovaren terug vanwege de nationaliteit van zijn tegenstander. Middenin een wedstrijd stopte de Algerijn opeens met peddelen en keerde terug naar de kant toen hij doorkreeg dat hij een Israëlische tegenstander had. Later werd bevestigd dat hij handelde uit druk van de Algerijnse regering.

Bron(nen):   Guardian