Reconstructie en oordeel van De Telegraaf: het is de schuld van Van Marwijk

De belangrijkste conclusie van een reconstructie van De Telegraaf is dat de grootste fouten in de aanloop naar het EK door Van Marwijk zijn gemaakt, die halsstarrig bleef volhouden aan zijn tactiek, zijn personele bezetting en de verloren WK-finale.  Hij omringde zich na het vertrek van Frank de Boer met ja-knikkers als Cocu. De alarmbellen gingen zelfs na een (oefen)schrobbering tegen Duitsland (3-0) niet rinkelen.
En dan was er de toestand met Huntelaar. Van Marwijk zei, schrijft De telegraaf, nooit rechtstreeks en onomwonden dat die tweede keus was door hem eens op te zoeken en hem zijn bedoelingen uit de doeken te doen. Dan had Huntelaar kunnen of moeten kiezen: bedanken of meegaan en zich conformeren aan de keus van de bondscoach. Nu vertelde Huntelaar, met reden, dat hij nooit een eerlijke kans had gekregen. Nu werd hij een mopperende negatieve kracht
Van Persie  ging volledig zijn eigen weg en trainde amper in groepsverband, alsof hij wist dat Van Marwijk  hem altijd zou opstellen als spits. Op 32 minuten na stond Van Persie nimmer iemand te woord. Hij werd ook niet door bondscoach Van Marwijk of perschef Kees Jansma verplicht dat te doen. De rest, die wel de nare azijn van de sportjournalisten ondergingen, waren daar boos om.
Dan werden talentvolle nieuwkomers afgedankt en versleten oudjes (Bouma) gehandhaafd. Omdat, denkt De Telegraaf, Van Marwijk niet zo'n goede coach is. En niet veel lef heeft.
In zo’n negatieve sfeer zaten 23 internationals met evenveel begeleiders bijna drie weken op elkaars lip. Niet voor niets waren sommigen dolblij met de uitschakeling door Portugal, want zelfs een kwartfinale bood geen soelaas om de kliekjesvorming te breken. De internationals konden niet wachten om afscheid te nemen van collega’s en de achterdocht in te ruilen voor een vertrouwde omgeving.
Voor de liefhebber: het verhaal in De Telegraaf is nog veel en veel langer en meer uitgebreid.

Bron(nen):   De Telegraaf