Spanje op weg naar gouden reeks

In de halve finale tegen Portugal kan Spanje een record vestigen van elf EK-wedstrijden op rij zonder een enkele nederlaag. Met de winst tegen Frankrijk schaarde de regerende Europese kampioen zich al naast Italië, Duitsland en Nederland.
Vier jaar terug veroverde Spanje de Europese titel in zes duels zonder verlies. Achtereen speelde het 4-1 tegen Rusland, 2-1 tegen Zweden, 2-1 tegen Griekenland, 0-0 tegen Italië (na strafschoppen door), 3-0 andermaal tegen Rusland en 1-0 in de finale tegen Duitsland.
Tijdens Euro 2012 bleef Spanje tot nog toe ongeslagen: 1-1 tegen Italië, 4-0 tegen Ierland, 1-0 tegen Kroatië en 2-0 tegen Frankrijk in de kwartfinale. Het treft nu Portugal, uitgerekend de laatste tegenstander op een EK, waarvan het verloor. Dat was in 2004 in Portugal, tijdens de groepsfase.
Overigens bereikte Spanje voor de vijfde keer in zijn geschiedenis de halve finale van een EK of WK. Doelman Iker Casillas incasseerde in de laatste acht EK- of WK-wedstrijden geen enkel tegendoelpunt. Dat komt neer op 780 speelminuten, ofwel dertien uur, in feite een wereldrecord.
Italië, Duitsland en Nederland kwamen eerder tot een ongeslagen reeks van tien duels op een EK. Italië presteerde dat in 1968, 1980 en 1988, toen het in de halve finale sneuvelde tegen de Sovjet-Unie. Duitsland herhaalde dat succes in 1972 (kampioen), 1976 (in de finale onderuit na strafschoppen) en 1980 (weer kampioen). In 1984 stuitte het in de derde wedstrijd in de groep op Spanje.
Nederland was in 1996 het laatste land, dat tien EK-duels achtereen niet verloor. In 1988 triomfeerde het op het EK tegen Engeland, Ierland, West-Duitsland en in de finale tegen de Sovjet-Unie. Vier jaar later zegevierde het alle drie wedstrijden in de poule, waarna het tegen Denemarken na een gelijkspel capituleerde in de serie strafschoppen. Op het EK van 1996 pakte Engeland in de derde poulewedstrijd de ongeslagen status af.

Bron: VI

Bron(nen):   Voetbal International