“Froome overschrijdt grens waar alleen renners, die doping gebruikten, over gingen”

De Franse wetenschapper Pierre Sallet becijferde dat het vermogen van geletruidrager Chris Froome 7,04 Watt per kilogram bedroeg tijdens zijn overwinning op La Pierre-Saint-Martin vorige week. Dat is 'abnormaal hoog'. De grens van 7 Watt per kilo is tot nu toe alleen doorbroken door renners die doping hadden gebruikt.

Sallet is een ervaren fysioloog die voor Tourorganisatie ASO met zijn team de prestaties van de wielrenners onderzoekt. Hij deed zijn uitspraken in een reportage op de zender France 2. Hij zegt er wel bij dat hij niet over álle benodigde gegevens beschikt om een 100 procent correcte analyse te maken.

Sky-baas Brailsford reageerde in sportprogramma Stade 2 (France 2) op de reportage. "Dit is een wiskundig model. Een schatting, want hij beschikt niet over onze cijfers en het exacte gewicht van Chris. In 2013, toen Froome voor het eerst de Tour won, zaten we in hetzelfde schuitje. Toen hebben we al onze gegevens doorgesluisd naar het Britse antidopingagentschap. Froome is speciaal, maar hij is geen bedrieger."

Opvallend is dat Brailsford zegt niet te weten hoeveel Froome weegt. Sallet gaat uit van 71 kilo, maar waarschijnlijk weegt de renner minder, zo'n 66 kilo. Dat zou betekenen dat zijn vermogen nog hoger ligt dan 7,04 W/kg.

Bron(nen):   De Morgen