Sport
door anp
woensdag, 09 september 2015 om 17:49
dumoulin grijpt macht in vuelta1441815373
Wielrenner Tom Dumoulin heeft woensdag op indrukwekkende wijze de macht gegrepen in de Ronde van Spanje. De 24-jarige Nederlander won niet alleen de tijdrit over ruim 38 kilometer in Burgos, hij nam ook de leiding in het algemeen klassement over van Joaquim Rodriguez.
De Limburger, ook al winnaar van de negende etappe, fietste de Spaanse kopman van Katoesja op ruim drie minuten. Dumoulin verdedigt donderdag in de achttiende etappe een voorsprong van drie seconden op Fabio Aru, de Italiaanse nummer twee van het klassement. Rodriguez staat derde op een achterstand van 1.15.
Zo belooft de Ronde van Spanje een tweedstrijd te worden tussen Dumoulin en Aru, die kan terugvallen op zijn sterke ploeggenoten van Astana. De Ronde van Spanje eindigt zondag in Madrid. De beslissing valt waarschijnlijk al een dag eerder als er een etappe met vier cols van de eerste categorie op het programma staat.
Derde Nederlander
Dumoulin fietste zijn concurrenten op grote achterstand in de tijdrit. Alejandro Valverde eindigde als derde en verloor 1.08, Nairo Quintana 1.33 en Aru 1.53. De Pool Maciej Bodnar eindigde als tweede en moest 1.04 toegeven op de ontketende Nederlander.
Dumoulin kan de derde Nederlander ooit worden die een grote wielerronde wint na Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Zij wonnen allebei eerst de Vuelta en een jaar later de Ronde van Frankrijk. Dumoulin bracht het aantal Nederlandse ritzeges in deze editie van de Vuelta op vier. Bert-Jan Lindeman en Danny van Poppel waren ook al succesvol in Spanje.