Wonder moet Oranje naar EK brengen

Een wonder moet het Nederlands elftal dinsdagavond alsnog naar de play-offs brengen van het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Oranje moet voor eigen publiek in de ArenA niet alleen winnen van Tsjechië, maar ook hopen dat Turkije in Konya tegen IJsland onderuit gaat.

IJsland heeft niet meer gewonnen sinds het eerste ticket ooit voor een EK is veiliggesteld. De twee laatste duels met Kazachstan (0-0) en Letland (2-2) eindigden onbeslist. Het Nederlands elftal ontbrak in 1984 voor het laatst op een EK. Aan die bewuste eindronde namen slechts acht landenploegen deel. Volgend jaar telt het EK liefst 24 deelnemers.

Bondscoach Danny Blind houdt voor een groot deel vast aan de formatie die zaterdag de basis legde voor een zege bij Kazachstan (1-2). Jeroen Zoet verdedigt vanaf 20.45 uur zo goed als zeker het doel van het Nederlands elftal tegen Tsjechië. Hij krijgt de voorkeur boven Kenneth Vermeer en Maarten Stekelenburg, die de geblesseerden Tim Krul en Jasper Cillessen hebben vervangen.