Zenuwschade bij Kramer door te hoge dosering vitamine B6

De bekende sportarts Peter Vergouwen heeft in december 2010 zenuwschade ontdekt in het rechterbeen van schaatser Sven Kramer. De sportarts weet dat aan B6-vergiftiging, een te hoge dosering vitamine B6, vertelde hij zaterdag in de Volkskrant. ,,Als je veel vet eet, word je vetter. Als je veel B6 eet, kun je zenuwschade krijgen. Dat is bekend uit studies'', aldus Vergouwen.

De sportarts bracht de dosering onmiddellijk naar beneden om het lichaam te ontgiften. Kramer nam maanden de tijd om te revalideren en kwam het schaatsjaar 2010/2011 niet in wedstrijden uit.

De schaatskampioen onderwierp zich na zijn mislukte optreden op de Winterspelen van Vancouver, waar hij slechts één gouden medaille veroverde, aan een supplementenregiem van voedingsdeskundige Dirk Zoutwelle. Die constateerde in het voorjaar van 2010 bij Kramer een tekort aan vitamine B6 en schreef hoge doseringen voor. De vitamine is van belang voor de weerstand en spijsvertering en de vorming van rode bloedcellen. ,,Zijn voorraaden waren heel laag. Die wil je zo snel mogelijk opvoeren, in de vorm van supplementen'', aldus Zoutewelle in de krant. Kramer nam soms twee dozijn pillen op een dag.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Blargh

    voedseldeskundige …..weer zo’n zelfverzonnen , niet medische titel?

  2. catchit64

    Gewoon stoppen. It’s over, accepteer dat.

  3. Ko Herent

    24 Pillen per dag, tja. Je hebt toch zelf ook verstand zou je zeggen.

Reacties niet toegestaan