‘Ook systematisch doping in Russisch zwemmen’

Doping krijgt de Russische sport steeds meer in zijn greep. Na atletiek en worstelen volgt nu zwemmen. De Engelse krant The Times beweert woensdag dat ook de Russische zwemsport al jarenlang is doordrenkt van systematisch dopegebruik.

De krant noemt Sergej Portoegalov als kwade genius. Hij zou als medisch hoofd van de Russische atlekiefederatie ook de zwemsport hebben aangemoedigd verboden prestatiebevorderende middelen te gebruiken. Sinds Portoegalev de zwemsport in 2009 voor het eerst zijn dopingdiensten aanbood, zijn er 23 zwemmers betrapt en geschorst, schrijft The Times.

De arts is al eerder door het mondiale antidopingbureau WADA weggezet als een van de hoofdrolspelers in het systematische dopegebruik in de Russische atletiek. WADA wil dat hij levenslang wordt geschorst.

Zwemmers weren van Rio

Als gevolg van een onthullend dopingrapport is de Russische altetiekbond geschorst en bestaat de kans dat Russische atleten niet mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio.

,,De roep om Russische zwemmers te weren van Rio zal toenemen nu duidelijk is dat Portoegalov ook een dopingbeleid introduceerde in het nationale zwemteam'', schrijft de krant. De voorzitter van de Russische zwembond, viervoudig olympisch kampioen Vladimir Salnikov, heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Voorzitter Michail Mamiasjvili van van de Russische worstelbond bracht dinsdag naar buiten dat tientallen Russische worstelaars zijn betrapt op doping. Hij noemde de dopingzaken ,,een epidemie die grenst aan een catastrofe'' en verwacht dat zijn team hierdoor niet naar de Spelen in Rio mag.