Kruijswijk steviger in leiderstrui in Giro

Sport
door anp
zondag, 22 mei 2016 om 17:22
kruijswijk steviger in leiderstrui in giro1463933546
ALPE DI SIUSI (ANP) - Steven Kruijswijk heeft zondag in de vijftiende etappe tijdwinst geboekt op zijn concurrenten in het algemeen klassement. De rozetruidrager van LottoNL-Jumbo moest in een klimtijdrit over ruim 10 kilometer alleen de Rus Alexander Foliforov van de ploeg Gazprom voorlaten. Het verschil was minder dan een seconde. Kruijswijk won meer dan twee minuten op de Italiaan Vincenzo Nibali, die tekort kwam en ook nog met materiaalpech te maken kreeg.
In het algemeen klassement is de Colombiaan Esteban Chaves nu de naaste belager van Kruijswijk met een achterstand van 2.12. Nibali volgt op 2.51.
De Spanjaard Alejandro Valverde, die zaterdag in de door Chaves gewonnen bergrit veel tijd verloor, eindigde als derde. Hij moest 23 tellen toegeven op Foliforov, die halverwege nog niet bij de beste tien stond en ook zichzelf verbaasde met een ijzersterk tweede deel. ,,Dit is een droom, ik kan het niet geloven'', sprak de 24-jarige Rus, die zijn eerste zege als beroepsrenner boekte. ,,En dit is niet mijn laatste, het is nog maar het begin.''
Foliforov
Kruijswijk was bij het tussenpunt de snelste en was uiteindelijk de enige die de tijd van Foliforov kon benaderen. Chaves werd zesde op 40 seconden, Nibali vond zichzelf terug op de 25e plaats.
De Giro duurt nog een week. Maandag is er een rustdag.