Kan Kruijswijk verder in de Giro of niet?

Kan hij verder of niet? Dat is zaterdag de grote vraag voor Steven Kruijswijk. De Nederlandse wielrenner leek in de Ronde van Italië op weg naar de eindzege, maar door een dramatische valpartij vrijdag tijdens de negentiende etappe veranderde die droom in een nachtmerrie. Kruijswijk hield een breukje in een rib over aan zijn val in de afdaling van de Col d'Agnel en bovendien een pijnlijke voet.

De 28-jarige kopman van LottoNL-Jumbo verloor in de voorlaatste bergetappe bijna 5 minuten op de Italiaanse winnaar Vincenzo Nibali en moest de roze leiderstrui afstaan aan Esteban Chaves. Kruijswijk duikelde in het klassement van de comfortabele eerste plaats naar de derde plek, op 1 minuut en 5 seconden van de Colombiaan. De fysieke gevolgen van zijn valpartij bleken zo heftig dat het hoogst onzeker is of de Nederlander zaterdag nog op de fiets stapt voor de twintigste etappe.

De voorlaatste rit in de Giro gaat over 134 kilometer, van Guillestre naar Sant'Anna di Vinadio. De finish ligt op de top van de korte slotklim. Daarvoor moeten de renners drie zware cols van de eerste categorie over.