Saoedische vrouwen doen mee aan de Olympische Spelen, maar thuis is sporten verboden

Vier jaar geleden mochten voor het eerst twee Saoedische vrouwen meedoen aan de Olympische Spelen. Dit jaar heeft het streng islamitische land zelfs vier vrouwelijke atleten afgevaardigd. Maar dat betekent niet dat de regels voor sportende vrouwen soepeler zijn geworden in Saoedi-Arabië. Integendeel.

Verdoezelen "De aanwezigheid van vrouwelijke atleten op de Spelen van 2012 heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Het zorgde ervoor dat de kritiek van het Westen verstomde. Saoedi-Arabië deed het alleen maar voor de internationale gemeenschap," zegt Ali Al-Ahmed, die onderzoek doet naar Saoedische vrouwen in de sport. "De atletes in Rio zijn er om het lijden van miljoenen Saoedische vrouwen te verdoezelen."

Verbod Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen niet meedoen aan sportcompetities en wedstrijden. Ze mogen zelfs niet als toeschouwer naar het nationale team gaan kijken. Het is verboden voor vrouwen om lid te worden van een van de 150 officiële sportclubs. En terwijl er op jongensscholen verplichte gymlessen zijn, is er op de meeste meisjesscholen geen enkele aandacht voor sport. Sportscholen voor vrouwen krijgen meestal geen vergunning of worden gesloten.

Overgewicht Uit een studie uit 2015 blijkt dan ook dat ruim 73 procent van de Saoedische vrouwen geen enkele lichaamsbeweging krijgt. Een van de gevolgen is dat 44 procent van de vrouwen obesitas heeft (tegenover 26 procent van de mannen). Het land heeft bovendien het hoogste diabetescijfer van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Het verbod voor vrouwen om te sporten en een actieve leefstijl te hebben is een van de ergste restricties van het regime, omdat het direct gevolgen heeft voor de gezondheid," aldus Al-Ahmed.

Bron(nen):   Huffington Post