Van Gelder ontkent alcoholmisbruik

Turner Yuri van Gelder ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alcoholmisbruik en als daar wel sprake van zou zijn, dan rechtvaardigt dat in zijn ogen niet de sanctie van uitsluiting van de Spelen. Dat blijkt uit de dagvaarding tegen sportkoepel NOS*NSF en de toelichting daarop. Het kort geding dient vrijdagmorgen in Arnhem.

NOC*NSF is de enige partij die Van Gelder heeft gedagvaard. Uit de tekst blijkt dat hij deelname eist aan de olympische finale ringen, komende maandag in Rio de Janeiro. Ook eist hij dat NOC*NSF een eersteklas- of businessclassvliegticket terug naar Rio voor hem betaalt, omdat het volgens hem de schuld van de sportkoepel is dat hij mentaal en fysiek heeft geleden.

Als de rechter Van Gelder gelijk geeft en NOC*NSF daarna in gebreke blijft, dan eist de turner een dwangsom van 150.000 euro.

Van Gelder zegt dat hij in de nacht van 8 op 9 augustus heeft gehoord dat hij was gediskwalificeerd en toen onmiddellijk op het vliegtuig naar Nederland is gezet. Hij heeft geen tijd gehad om zich te beraden, juridisch advies in te winnen of beroep in te stellen. Verder zegt hij dat hij alleen uit de media heeft vernomen dat er een Franse sporter in zijn plaats aan de ringenfinale meedoet, dus dat hij formeel daar niet van op de hoogte is gebracht.