Jesse Puts stunt met WK-goud op 50 meter vrije slag

Zwemmer Jesse Puts heeft vrijdag bij de WK kortebaan in Windsor de wereldtitel gepakt op de 50 meter vrije slag. De 22-jarige Puts verraste de favorieten en tikte als eerste aan in 21,10 seconden. De houder van het Nederlands record (21,05) veroverde daarmee zijn eerste grote titel.

Puts pakte woensdag met de gemengde estafetteploeg in Windsor al zilver op de 4x50 vrij. De sprinter had zich als zesde geplaatst voor de finale van de 50 vrij, met een tijd van 21,33. Puts wist dat een medaille mogelijk was als hij in de buurt zou komen van zijn Nederlands record, maar met goud zal ook hij geen rekening hebben gehouden.

Puts bleef de grote favoriet Vladimir Morozov uit Rusland net voor. Morozov tikte aan in 21,14 en moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar de Litouwer Simonas Bilis (21,23).

De geboren Utrechter is de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de mannen op de 50 vrij. In het verleden wist alleen Mark Veens een keer een medaille te pakken, brons in 1999. Puts volgt Florent Manaudou op als 'sprintkoning' in het 25 meterbad. De Fransman pakte twee jaar geleden in Doha het goud in een wereldrecord (20,26). Puts bezorgde Nederland vrijdagavond de eerste gouden plak in Windsor, na twee keer zilver en één keer brons.