Van Gerwen via Van Barneveld naar finale WK

Darter Michael van Gerwen heeft op nieuwjaarsdag het Nederlandse gevecht met Raymond van Barneveld om een plek in de WK-finale gewonnen. De 27-jarige Brabander versloeg de vijfvoudig wereldkampioen uit Den Haag in de halve finale in Londen met 6-2 (0-3 3-2 3-1 1-3 3-1 3-1 3-1 3-1). Van Gerwen maakt maandag met titelverdediger Gary Anderson uit wie de wereldkampioen van 2017 wordt.

De twee Nederlandse dartsgrootheden stuwden elkaar zondagavond op naar een ongekend hoog niveau. Ze gooiden samen 29 keer de maximale score van 180 punten. Van Barneveld maakte vooral in de eerste sets grote indruk, met hoge finishes van onder meer 107, 131 en 160. De 49-jarige Hagenaar, die de laatste vier had bereikt met overwinningen op de Engelse topdarters Adrian Lewis en Phil Taylor, gooide aanvankelijk al zijn dubbels raak.

Ook een Van Barneveld in topvorm kon echter niet op tegen Van Gerwen, die een duizelingwekkend gemiddelde haalde van ruim 114 punten per beurt. De nummer één van de wereld besliste de partij door twee pijlen in de dubbel 18 te gooien. Van Gerwen nam tevens een beetje revanche voor zijn nederlaag vorig jaar in de derde ronde van het WK tegen 'Barney'.

De wereldkampioen van 2014 heeft maar één missie in Londen. 'Mighty Mike' won dit seizoen bijna alle toernooien waaraan hij meedeed en wil op het WK de kroon op het werk zetten. Alleen met de wereldtitel neemt hij genoegen. De Brabander moet daarvoor maandag afrekenen met Anderson, de wereldkampioen van de afgelopen twee jaar. De Schot bereikte zondag voor de derde keer op rij de finale van het WK door landgenoot Peter Wright te verslaan (6-3).

<>