“12 renners hadden een motortje in hun fiets tijdens Tour 2015”

De afgelopen jaren zouden diverse renners tijdens de Tour de France gebruik hebben gemaakt van mechanische doping. Dat zegt voormalig directeur van het Franse antidopingagentschap AFLD, Jean-Pierre Verdy. "Mijn informanten in het peloton zeggen dat er in de Tour van 2015 een twaalftal renners rondreed met een motortje in het frame," vertelt hij in het programma '60 Minutes' van CBS.

Volgens het Amerikaanse tv-programma zijn in 2015 alle fietsen voorafgaand aan de tijdritten gewogen. Die van team Sky, waar ook drievoudig Tourwinnaar Chris Froome toe behoort, zouden 800 gram zwaarder zijn geweest. Een woordvoerder van het Britse team liet echter weten dat het extra gewicht te maken heeft met aerodynamica en dat alle fietsen vooraf door de UCI zijn gecontroleerd en goedgekeurd.

Maar Verdy gelooft de woordvoerder niet. Ook de Hongaarse ingenieur en ex-renner Istvan Varjas weet wel beter. Hij zegt in het programma dat hij in 1998 een motortje heeft ontwikkeld dat in een fietsframe paste. Een anonieme koper gaf hem er bijna twee miljoen dollar voor. Varjas beloofde om er met niemand over te praten. Er doen de laatste jaren sterke geruchten de ronde over mechanische doping. Vlaamse veldrijdster Femke Van den Driessche werd tijdens het WK vorig jaar ook betrapt met een motortje in haar fiets.

Bron(nen):   HLN