De buitenlandse kranten over hét verlies: “Het lijkt wel in scène gezet”

Het was een van de meest treurige wedstrijden ooit in het Nederlandse voetbal. Het is ook de buitenlandse kranten niet ontgaan hoe Ajax gisteren in de allerlaatste seconden van de wedstrijd alsnog onderuit ging tegen Tottenham Hotspur en een unieke kans op de finale van de Champions League liet liggen.

In scène gezet
De Britse kranten beschrijven vooral hoe knotsgek de halve finale was. “Nooit heerste er een stilte als deze. Niet zoals die in de Johan Cruijff ArenA gisteravond, vijf minuten en 15 seconden in blessuretijd”, begint de Daily Mail. “Als je niet beter zou weten, zou je zeggen dat al deze ontwikkelingen in de knock-outfase van deze Champions League in scène zijn gezet. Maar er is geen pen die dit verzonnen heeft. Een terugkeer uit de doden, de zwaai van een been wanneer alles al verloren leek.”

Eenheid
The Independent schrijft over de wreedheid van het voetbal: “Keeper André Onana zal die seconden in gedachten nog heel vaak terugspoelen. Dit dappere, geweldige, Ajax zag zijn dromen in paar seconden bruut vernield worden. Ze verdienden meer.” Ook de Spaanse sportkrant Mundo Deportivo vindt het verlies onterecht. “Ajax deed alles goed, en drukte Spurs in de beginfase met dapper, gevarieerd en goed voetbal helemaal naar achteren.” Ajax liet bovendien een bijzonder gevoel van eenheid zien, meldt het Franse L’Equipe. “De Nederlanders toonden hun gevoel voor het collectief: zodra er even onbalans was, sloot een teamgenoot aan ter ondersteuning.”

Een oneindige minuut
Zelfs aan de andere kant van de oceaan zijn ze lovend over het jonge team. “Ajax is de ploeg die heeft laten zien dat de omvang van een televisiedeal geen garantie is voor succes. Het team dat Europa heeft laten zien dat er ook buiten de vier topcompetities geëxcelleerd kan worden. De ploeg die een minuut verwijderd bleef van dat niemand voor mogelijk hield. Een minuut, die oneindig leek te duren, verwijderd van het waarmaken van een droom,” aldus The New York Times.

Verliefd
Het Spaanse Marca spreekt van ‘het laatste wonder van dit verbazingwekkende Champions League-seizoen’. “We spraken over een Ajax waar we allemaal verliefd op werden. (…) We zagen Ajax al in de finale in Madrid. (…) Ajax maakte drie goals en was nog 45 minuten verwijderd van de finale. Maar er was een probleem en dat was het Tottenham van Pochettino, dat niet naar Amsterdam was gekomen om het goede en mooie team van Ten Hag te prijzen en te aanbidden,” klinkt het tot besluit.