Sportvelden nog steeds vol mogelijk kankerverwekkend landbouwgif

De Nederlandse sportvelden zijn nog zeker vijf jaar niet vrij van landbouwgif dat mogelijk kankerverwekkend is. Het gaat onder meer om het omstreden Roundup dat glyfosaat bevat. De sportclubs komen hierdoor de afspraken met het ministerie niet na. Dat meldt de Volkskrant.

Het lukt ze niet om zoals afgesproken vanaf volgend jaar het landbouwgif op de velden drastisch terug te dringen. In 2015 beloofden sportbonden, de ­Nederlandse Golf Federatie (NGF) en terreinbeheerders dit nog wel. Pas nu de deadline dichtbij komt geven betrokkenen toe dat de doelstelling niet haalbaar is.

Ze willen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vragen om uitstel tot 2025, maar of staatssecretaris Stientje van Veldhoven daarmee akkoord gaat valt te betwijfelen. De Europese Unie riep immers tien jaar geleden al op om kinderen niet of zo min mogelijk in aanraking te laten komen met pesticiden.

Behalve in de landbouw is professioneel gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen al sinds 2017 verboden. Sportvelden vormden een uitzondering. Die zouden zelf met een oplossing komen. Dat is niet gebeurd. Op dit moment is zelfs nog niet duidelijk hoeveel pesticiden er precies over de velden worden verspreid.

Bron(nen):   De Volkskrant