Cruijff wekt verbazing met beste elftal aller tijden

Johan Cruijff heeft vooral in Engeland verbazing gewekt met zijn 'Beste Elftal Aller Tijden'. Daarin komt slechts één Engelse legende in voor: Sir Bobby Charlton. Maar ook Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, de sterren van deze tijd, ontbreken in de op zich opmerkelijke keuze van de 65-jarige Amsterdammer. 'Football, my philosophy' heet het boek waarin Cruijff zijn team met de beste voetballers aller tijden openbaart. De elf die hij opsomt in zijn droomploeg eren louter het verleden. Vooral de Engelse media winden zich nogal op over het gemis aan landgenoten, terwijl hij wel twee Nederlanders heeft opgenomen in zijn top-team. De voorkeur van Cruijff, op zijn hoogtepunt in de jaren zeventig, gaat uit naar sterren van toen: de Rus Yashin in het doel. Een verdediging met drie man: de Braziliaan Carlos Alberto, de Duitser Franz Beckenbauer en de Nederlander Ruud Krol. Vier man op het middenveld: de Spanjaard Pep Guardiola, de Engelsman Bobby Charlton, de Argentijn Alfredo di Stefano (naast elkaar op de foto) en de Nederlander Piet Keizer. En de aanval: de Argentijn Diego Maradona, de Braziliaan Pele en zijn landgenoot Garrincha. Alleen Guardiola is jonger dan vijftig. Tijdens de presentatie van het boek vertelde Cruijff nog sterk mee te leven met Guardiola, gewild bij tal van clubs maar vooralsnog niet van plan het luieren in New York af te breken. 'Bij een nieuwe club wordt alles van hem vergeleken met de tijd van successen bij Barcelona. Dat zal niet meevallen. Hij begint daardoor praktisch weer op nul'.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. WimB

  Cruijff is een geweldig icoon voor ons land, maar er komt niet altijd iets zinnigs uit. Maar dat geldt ook voor bijv. manneke pis en het vrijheidsbeeld dus we doen het niet slechter dan andere landen.

 2. Ron Kersten

  Dit is een persoonlijke keuze van Johan, dus het is dan ook niet per definitie HET beste elftal maar het elftal met lievelingen van Cruijf. Ik begrijp de ophef dan ook niet, het is een fictief elftal dat nooit zal spelen. Persoonlijk snap ik wel dat hij kiest voor mensen uit zijn generatie, dat was tenminste nog leuk voetbal om naar te kijken : harde werkers en voetbal dat nog niet door de commercie kapot was gemaakt. Tegenwoordig is voetbal zoals dat hier gespeeld wordt geen bal meer aan om naar te kijken, dus ik zou dan ook geen Messi of Ronaldo in mijn sterren-elftal opstellen… er zijn nu gewoon te veel verwende spelers die niet accepteren dat het een team-sport is en/of kapsones vertonen, die wil je niet in een sterren-team hebben !

  • RhodBerth

   Ik heb dan nog aardig veel plezier om te kijken naar dat ‘totaal door de commercie kapot gemaakte voetbal’ 😉
   Maar misschien overdrijft u gewoon graag een beetje 😀

   (in antwoord op Ron Kersten)
 3. thenewapollo

  voor een 3-4-3 kan ik de keuze van deze 11 wel redelijk begrijpen. alleen de linker kant is opmerkelijk. keizer, die voornamelijk als links voor heeft gespeeld, wordt links half opgesteld (positie van waterdrager in een 3-4-3, zoals roberto carlos in 2002) en maradona die voornamelijk als links half heeft gespeeld , wordt links voor opgesteld. als maradona dan als aanvaller werd opgesteld, was hij voornamelijk aan de rechter kant te vinden. een linksbenige speler, die voornamelijk over rechts dribbelt komt, als links voor, niet goed uit met zn schoten….
  di stefano op rechts is ook pure speculatie maar zijn vaardigheden staan wel naar die positie.

  is dit nou een amateuristische of een politieke keuze van johan?

Reacties niet toegestaan