‘Natuurlijk verdwijnt bord op schoot’

Kijken met het 'bord op schoot' naar de samenvattingen van de eredivisie gaat zeker verdwijnen. Dat voorspelt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. De Amerikaanse sportzender Fox heeft het plan een tv-zender op het open net te beginnen, met daarop de samenvattingen, serie's en films. 'Maar daar red je het niet mee', waarschuwt Ruud Hendriks, in de jaren negentig betrokken bij de oprichting van Sport 7. Een paar meningen als reacties op het nieuws dat Fox nu de Eredivisie Live mag overnemen. Van den Wall Bake: 'Natuurlijk verdwijnt 'bord op schoot'. Zondagavond tussen 18.00 en 20.oo uur is uitermate geschikt voor live-uitzendingen van wedstrijden. Dat gebeurt ook zo in andere landen in Europa. De samenvattingen komen dan pas om 21.00 uur op een open net. Maar dat hoort bij deze tijd. We leven nu eenmaal in een nieuwe wereld. Dat voetbal kijken met het bord op schoot wordt zwaar overdreven, maar de NOS zal zeker niet blij zijn'. Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS: 'De kijker, en daar doen wij het voor, is super tevreden met NOS Studio Sport. Het is de afgelopen vijftig jaar structureel het best bekeken programma van de Nederlandse televisie. Onze aanpak spreekt de mensen aan. Dus als het aan ons ligt, zenden wij ook de komende vijftig jaar de eredivisie uit. Wij willen niets liever dan de samenvattingen blijven uitzenden. Hier gaat de NOS en de publieke omroep natuurlijk vol voor. Maar we staan ook voor een enorme bezuinigingsoperatie'. De NOS betaalt nu op jaarbasis 21 miljoen voor de samenvattingen van de eredivisie. Ruud Hendriks, indertijd betrokken bij de oprichting van de snel geflopte Sportzender Sport 7: 'Een zender bouwen met alleen samenvattingen van het voetbal, films en series zal niet lukken. Daar zullen minimaal nieuwe producten van Nederlandse bodem op moeten komen. De Eredivisie Live is succesvol, maar een succesvolle nieuwe zender op het open net lanceren zal het moeilijkst zijn'. Staatssecretaris Sander Dekker (Media): 'De samenvattingen moeten altijd te zien zijn op een open net. Ook over het tijdstip van de uitzendingen zijn afspraken gemaakt. Je moet bij wijze van spreken met je bord op schoot de samenvattingen kunnen zien'. In de wet is geregeld dat de samenvattingen op de zondagavond voor 21.00 uur moeten beginnen.  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. janneke123

  Jeetje, wat een sentimentele ouwe lullen zijn die voetballiefhebbers toch.
  Doe mij een echte kerel die niet loopt te zeuren als er na 50 jaar wat verandert.

  • Apekool

   Nou, bij deze dan. Ik ben zelf al jaren geleden gestopt met kijken toen Hugo Walker afgeserveerd werd rond 2000 en er alleen neuzelaars overbleven als commentatoren.

   (in antwoord op janneke123)
  • The Final Countdown

   Niet zeuren jij. Iedere keer probeer ik het weer die nostalgie maar ik word blijkbaar te oud. Ik kan het niet meer aanzien die amateurs. Morgen een bord op schoot. Doen we veels te weinig. Vroeger komt nooit meer. 😉

   (in antwoord op janneke123)
 2. Genuine_Defector

  Wat een non-argument van die Jan de Jong. 50 jaar lang het best bekeken programma… Niet zo moeilijk, he? Men kijkt nu eenmaal graag massaal naar voetbal, wat ik overigens verder niet begrijp. Dat heeft niets met het programma zelf of de invulling ervan te maken. Als die samenvattingen bij RTL of SBS zaten, hadden zij het best bekeken programma. Al zet je een aap neer, die elke keer een knop indrukt om de volgende samenvatting te starten, dan nog was het het best bekeken programma. Wie het uitzendt, doet niet ter zake. Zelden zo’n zwak argument gehoord.

  Als het aan mij zou liggen, gaat alle sport bij de publieken weg. Om te beginnen. Er zijn nog een hoop andere programma’s (en omroepen) die ook wel geschrapt kunnen worden.

 3. boekenfreak@gmail.com

  Tjee, dat ‘het beginnen voor 21.00 uur van een samenvatting van voetbal’ in de wet geregeld is. moet niet gekker worden. niks beters te doen dan dit soort onzin in de wet te regelen?

Reacties niet toegestaan