Vijf Nederlanders op lijst voor Gouden Bal

Het Nederlands elftal is goed vertegenwoordigd in de selectie van dertig spelers die bij het tijdschrift France Football in aanmerking komen voor de Gouden Bal, de onderscheiding voor de beste voetballer van het jaar.

Matthijs de Ligt (Juventus), Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum (beiden Liverpool), Donny van de Beek (Ajax) en Frenkie de Jong (FC Barcelona) staan namens Oranje op de kandidatenlijst. Ook de Serviër Dusan Tadic (Ajax) dingt mee naar de prijs.

De Ligt maakt met negen anderen eveneens kans op de prijs voor de beste speler onder 21 jaar. André Onana (Ajax) dingt met negen andere keepers mee naar de prijs voor de beste doelman.

December

De winnaars worden op 2 december bekendgemaakt tijdens een groot gala in Parijs. Vorig jaar ging de Gouden Bal naar de Kroaat Luka Modric (Real Madrid). Een jury van voetbaljournalisten kent de onderscheidingen toe.

Van 2010 tot en met 2015 reikten de wereldvoetbalbond FIFA en France Football gezamenlijk de Gouden Bal aan de beste voetballer van de wereld uit. De laatste jaren doen ze dat weer afzonderlijk.

Beste speler

De FIFA-prijs voor de beste speler van de wereld werd vorige maand voor de zesde keer toegekend aan de Argentijn Lionel Messi (FC Barcelona). Hij behoort nu ook weer tot de gegadigden. De UEFA-onderscheiding voor Europees voetballer van 2019 ging naar Van Dijk.

Bij de vrouwen behoren Vivianne Miedema (Arsenal), Sari van Veenendaal (Atlético Madrid) en Lieke Martens (FC Barcelona) tot de twintig kandidaten voor de Gouden Bal. Ada Hegerberg (Olympique Lyon), de winnares van vorig jaar, is ook weer van de partij.