Louis van Gaal: niet veel profvoetballers zijn homo

Er zijn wel homoseksuele profvoetballers, ook in Nederland, maar niet veel. Dat zegt voetbaltrainer Louis van Gaal in een interview met de Gaykrant. "De voetbalwereld is geen afspiegeling van de maatschappij", aldus Van Gaal.

Volgens de trainer gaat het nog langer duren dan iedereen denkt voordat er een betaald voetballer uit de kast zal komen. Over dit thema wordt in de voetbalwereld over het algemeen niet gesproken, omdat de voetballerij 'heel conservatief in denken en doen’ zou zijn.

Een voetballer die uit de kast zou willen komen, zou hij waarschuwen, zegt hij. "Je moet heel veel moed en kracht hebben om dat te doen, want de voetbalwereld en de boze buitenwereld lijken geaardheid een lastig probleem te vinden." Maar volgens Van Gaal is het altijd veel beter uit de kast te komen. "Want je moet zo dicht mogelijk bij jezelf blijven." Van Gaal denkt dat homoseksualiteit nog door velen als afwijkend gedrag wordt gezien. "En dus zal je onder druk komen te staan als voetballer. Het zal veel teweegbrengen. Je moet veel weerstand overwinnen. Wil je dat en past dat bij jou?"

Op de vraag of hij met homoseksuele profvoetballers heeft gewerkt, antwoordt de trainer dat er in zijn carrière geen enkele speler heeft gezegd dat die homo is. "Niet één. Dat zegt genoeg. Ik heb het wel heel vaak gedacht en vermoed bij spelers. Maar als iemand daar niet zelf mee komt, wil ik hem daar niet mee belasten."