Heeft Huntelaar nu al zijn laatste treffers voor Ajax gemaakt?

Met twee treffers in de 90e en 91e minuut hielp Klaas-Jan Huntelaar Ajax aan een uitzege op FC Twente (1-3). Misschien waren het wel zijn laatste doelpunten voor de koploper van de Eredivisie. Hij staat in de belangstelling van Schalke 04, dat hem nodig denkt te hebben om niet te degraderen.

Huntelaar, in de 89e minuut ingevallen, vertelde na de wedstrijd dat hij nog geen beslissing over zijn toekomst heeft genomen. "Schalke heeft me misschien meer nodig", zei hij over de club waarvoor hij van 2010 tot en met 2017 uitkwam. "Maar bij Ajax is alles stabieler. Ik weet het nog niet. Laat ik het zo zeggen, ik zeg het nu nog niet."

Wie goed naar Huntelaar luisterde, kreeg het gevoel dat hij de laatste maanden van zijn mooie loopbaan bij Schalke 04 wil afsluiten. Daar heeft hij veel meer kans op speeltijd. Zeker na de komst van Sébastien Haller zal trainer Erik ten Hag alleen een beroep op hem doen als er in de slotfase iets geforceerd moet worden, zoals donderdagavond in Enschede. Maar bij Ajax kan hij kampioen worden, pas voor de tweede keer in zijn loopbaan. En de beker winnen en ver in de Europa League komen.

Kans op kans

Ajax miste kans op kans bij FC Twente en zag de thuisploeg in de 84e minuut via Julio Pleguezuelo op gelijke hoogte komen. Huntelaar scoorde met zijn eerste balcontact, op aangeven van Sébastien Haller die Ajax ook al op voorsprong had gekopt. De 76-voudig international van het Nederlands elftal (42 doelpunten) vierde zijn 1-2 zo uitbundig dat hij na een lange sprint in de armen van doelman André Onana belandde. Nauwelijks een minuut later maakte hij de 1-3.

"Het is dat het bij hem in een kuit schoot, anders was hij nog op jacht gegaan naar de 1-4 ook", genoot trainer Ten Hag. "Als je ook ziet hoe hij iedere dag met onze jonge spitsen Traoré en Brobbey bezig is. Hij is een voorbeeld voor de huidige generatie voetballers. Met zo'n mentaliteit worden ze niet meer gemaakt."

Argumenten

Ten Hag kan als trainer van Ajax voor een transfer van Huntelaar gaan liggen. "Maar dat ga ik niet doen, daarvoor heeft hij te veel voor Ajax betekend. Ik ga hem nog wel heel veel argumenten geven waarom hij moet blijven. Maar uiteindelijk moet hij deze moeilijke beslissing zelf nemen."

Huntelaar maakte vorige maand bekend dat hij komende zomer na 19 jaar afscheid neemt van een mooie loopbaan. "Het is dan genoeg geweest", zei hij. Nu staat hij voor een besluit dat hij op gevoel wil nemen. "Het is zo lastig", zei de spits die in Enschede te weten kwam dat zijn rol bij Ajax ook na de komst van recordaankoop Haller nog niet is uitgespeeld.