Ex-topvoetballer komt uit de kast

Met de openlijke bekentenis van Thomas Hitzlsperger dat hij op mannen valt, is er weer een stapje gezet in de strijd voor acceptatie van homoseksualiteit binnen de voetbalwereld. De 52-voudig voormalig Duits international gaf in een interview met weekblad Die Zeit aan dat hij homoseksueel is. Hitzlsperger is daarmee de eerste voetballer van naam die openlijk uit de kast komt en kreeg daarvoor vooral uit eigen land veel lof.

,,Thomas Hitzlsperger was in zijn periode als international een voorbeeldige prof, voor wie ik het grootste respect heb'', reageerde Wolfgang Nierbach, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB. ,,En dat respect is nu nog groter geworden. Hij heeft zich onderscheiden door openlijk voor zijn seksuele voorkeur uit te komen. Ik geef hem mijn woord dat hij van ons alle ondersteuning kan krijgen in zijn strijd.''

Hitzlsperger, die 4 maanden geleden zijn carrière wegens blessureleed op 31-jarige leeftijd beëindigde, bracht de discussie rond homoseksualiteit binnen het profvoetbal weer op de voorgrond. Eerder kwam ook de Amerikaan Robbie Rogers er voor uit op mannen te vallen. Dat was voor hem reden genoeg om te stoppen met voetballen, maar omdat hij zo veel positieve reacties op zijn coming-out kreeg, trok hij de voetbalschoenen toch weer aan.

Respect

Toch is er tot op heden nog geen actieve speler met de allure van Hitzlsperger die ervoor uitkomt niet heteroseksueel te zijn. Volgens Hitzlsperger wordt homoseksualiteit genegeerd binnen het profvoetbal. Het komt zeker meer voor, maar ook hij kent geen spelers die op mannen vallen.

Desondanks kreeg de oud-speler van onder meer VfB Stuttgart en VfL Wolfsburg ook steun van een actieve speler. ,,Een moedig en terecht besluit. Respect, Thomas Hitzlsperger'', twitterde Lukas Podolski. Arne Friedrich, die net als Hitzlsperger onlangs stopte, liet ook zijn steun via Twitter blijken: ,,Ik ben trots op je. Je hebt een goede beslissing genomen en op het juiste tijdstip.''

Ook van buiten de voetbalwereld waren de woorden lovend. ,,Het is een zeer bemoedigend teken, in het bijzonder voor jonge voetballers, dat je er openlijk voor uit kunt komen en geen verstoppertje meer hoeft te spelen'', aldus Jörg Steinert van de belangenorganisatie voor homo- en biseksuelen in Duitsland, de Nederlandse evenknie van het COC.