KNVB en koepelorganisaties: losse flodder valt niet uit te leggen

De KNVB en de koepelorganisaties van de Eredivisie (ECV) en Keuken Kampioen Divisie (CED) hebben vol onbegrip gereageerd op het kabinetsbesluit om de landelijke pilot met toegangstesten vooralsnog niet te verlengen. Dat betekent onder meer dat de stadions tijdens de komende speelronde van de Eredivisie, met de mogelijke kampioenswedstrijd van Ajax zondag tegen FC Emmen in de Johan Cruijff ArenA, leeg dienen te blijven.

"Dit besluit is zeer teleurstellend", laten de KNVB, de ECV en de CED in een gezamenlijke verklaring weten. "Alles is vorig weekend prima verlopen, net als in augustus en september, maar omdat de wetswijziging langer duurt vanwege redenen waar wij geen invloed op hebben, is er geen vervolg of continuïteit."

De drie organisaties doelen op de wijziging van de wet Publieke Gezondheid, die langer op zich laat wachten dan de eerder geplande 1 mei. In de Keuken Kampioen Divisie wordt alleen vrijdag in beperkte mate nog publiek ontvangen, maar dat stond eerder al gepland voor de pilot. Vooralsnog blijft het ook hierbij, net als in de Eredivisie. Dat betekent ook dat van de 36e speelronde twee wedstrijden zonder supporters moeten worden gespeeld omdat deze gepland staan voor 2 en 3 mei.

Deel van de oplossing

"In alle contacten van de KNVB, ECV en CED met ‘Den Haag’ werd steevast aangegeven dat het voetbal juist een deel van de oplossing was. Als de succesvol verlopen pilot (nota bene helemaal in lijn met de doelstellingen van stichting Open Nederland) op deze wijze niet wordt gecontinueerd, dan kunnen we helaas alleen maar constateren dat deze pilot slechts een losse flodder was. Niet uitlegbaar richting de clubs en fans, zeker niet die onvolledige speelronde 36 van de Keuken Kampioen Divisie", aldus de KNVB, de ECV en de CED.

De drie betrokken partijen hebben de moed voor dit seizoen echter nog niet helemaal opgegeven. "Als de wet zoals nu wordt gezegd pas in de tweede helft van mei ingaat, dan zijn de competities al afgelopen. Hopelijk komt het kabinet dus snel terug op dit besluit of wordt de wetswijziging alsnog met spoed doorgevoerd. Tot die tijd moeten we in de Eredivisie helaas weer voor lege stoelen spelen en datzelfde geldt na 30 april ook voor de Keuken Kampioen Divisie. We blijven in elk geval met het kabinet in gesprek om gezamenlijk naar een betere oplossing te zoeken."