Medisch panel: Maradona kreeg ontoereikende zorg

Diego Maradona heeft ontoereikende medische zorg ontvangen en lag al een "langdurige periode in lijden" voordat hij overleed op 25 november vorig jaar. Dat stelt een medisch panel van twintig experts dat de dood van het voetbalicoon op 60-jarige leeftijd heeft onderzocht.

De volksheld overleed op 25 november aan een hartaanval. Het Openbaar Ministerie in Argentinië had een medisch panel samengesteld van experts die zich moesten buigen over de vraag of voetbalgrootheid Diego Maradona voor zijn dood de juiste behandeling had gekregen of dat er sprake was van nalatigheid.

In een 70 pagina's tellend document stelt het panel dat het overlijdensproces bij Maradona begon "zeker 12 uur" voordat hij dood in zijn bed werd gevonden. Volgens het panel was de behandeling van de Argentijn omgeven met "onregelmatigheden en tekortkomingen" en heeft het behandelend team zijn overlevingskansen "aan het lot" overgelaten.

De experts zeggen ook dat Maradona een betere kans op overleven had gehad bij adequate behandeling in een geschikte medische kliniek. De voetbalvedette overleed in een huurhuis in een chique buurt in Buenos Aires waar hij thuiszorg kreeg. Enkele weken eerder had hij een hersenoperatie ondergaan waarbij een bloedprop was verwijderd.

Er loopt een onderzoek naar zeven personen, onder wie hersenchirurg en lijfarts Leopoldo Luque, psychiater Agustina Cosachov en psycholoog Carlos Diaz. Zij zijn aangemerkt als verdachten in de strafzaak, met onopzettelijke doodslag als formele aanklacht en kunnen hiervoor een gevangenisstraf krijgen van maximaal 15 jaar.