Belgische voetbalbond stelt onderzoek in naar gezang van Noa Lang

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bekijkt of kampioen Club Brugge en speler Noa Lang bestraft kunnen worden naar aanleiding van incidenten na afloop van de kampioenswedstrijd bij Anderlecht donderdagavond. Na de wedstrijd (3-3) zong de jonge Nederlandse aanvaller met supporters "Liever dood dan Sporting-Jood", om de tegenstander min of meer te kleineren. Inmiddels hebben zowel de overkoepelende Pro League als politici dit gedrag veroordeeld.

Ook de Belgische voetbalbond betreurt de incidenten. "Wij veroordelen alle vormen van discriminatie en racisme", aldus de KBVB. De tuchtcommissie gaat bekijken of de reglementen erin voorzien dat hiervoor een straf volgt.

Ook het feestje tussen supporters en spelers wordt beoordeeld door de disciplinaire instanties. Bij aankomst op het oefencomplex in Brugge sprongen spelers en technische staf in de armen van de fans. De KBVB betreurt ook dat de coronamaatregelen niet "te allen tijde" werden gerespecteerd.

Club Brugge nam het eerder op voor Lang. "Er was geen enkele antisemitische ondertoon", verzekert de landskampioen. Lang zou niemand hebben willen kwetsen en "het spijt ons als dit wel is gebeurd".

Club wijst erop dat Lang afkomstig is van Ajax, dat "de geuzennaam Joden met trots" zou dragen. Zelf worden Bruggelingen uitgemaakt voor 'boeren', brengt de club in herinnering, en Anderlecht-supporters nu eenmaal voor 'Joden'. "Het zijn allemaal geuzennamen die vaak ook door supporters van de ploeg zelf aangenomen worden."