Boze doelman Cillessen begrijpt niets van keuze De Boer

Doelman Jasper Cillessen begrijpt niets van de beslissing van bondscoach Frank de Boer om hem uit de EK-selectie van het Nederlands elftal te zetten. De keeper van Valencia kreeg dinsdag telefonisch van De Boer te horen dat hij niet mee gaat naar het EK, omdat hij momenteel met het coronavirus kampt. "Ik heb me nog nooit zo machteloos, boos en verschrikkelijk gevoeld", zegt Cillessen tegen De Telegraaf.

De 32-jarige Gelderlander was de beoogde nummer 1 van Oranje onder de lat op het EK. "De pijn zit vooral in het feit dat ik deze mokerslag niet zag aankomen. Bij de bekendmaking van de EK-selectie was ik nog zijn eerste keeper. Hij wist toen al dat ik positief getest was. Vervolgens zei hij zondag in Portugal dat ik direct bij de groep zou aansluiten als de uitslag van mijn dagelijkse sneltest negatief was en die van de daaropvolgende PCR-test ook. Desnoods zou ik na het trainingskamp pas aanhaken. Ik heb écht geen idee wat er is veranderd", aldus Cillessen, die bij het WK van 2014 met het Nederlands elftal brons pakte.

De keeper ontkent dat hij het coronavirus zou hebben opgelopen bij zijn bezoek aan het promotiefeest van zijn oude club NEC. Cillessen weerspreekt ook dat hij geweigerd zou hebben om zich te laten vaccineren tegen het virus. Naar eigen zeggen werd hij vorige week 5 minuten voordat hij zou aankomen op het KNVB-complex om een prik te halen gebeld door de bondsarts met de mededeling dat hij positief had getest. "Ik heb het gewoon in de kleedkamer van Valencia opgelopen."

Volgens De Boer is onduidelijk wanneer Cillessen weer fit is en heeft hij de keeper daarom in de EK-selectie vervangen door Marco Bizot. "De regels staan het toe om keepers tijdens het toernooi te vervangen en er was nog tijd zat. Ik heb vanwege corona één dag verkoudheidsklachten gehad, maar verder 0,0 problemen", aldus de keeper. "En dan wordt er nu gezegd dat ik niet fit ben? Daar zullen de bondscoach en ik het nooit over eens worden."

Cillessen heeft De Boer wel beloofd stand-by te blijven gedurende het EK, maar alleen op de voorwaarde dat de KNVB hem de mogelijkheid biedt goed te kunnen trainen zodra hij weer coronavrij is.