Gracenote: België favoriet op EK, daarna Engeland en Frankrijk

België maakt de grootste kans volgende maand de Europese voetbaltitel te winnen, heeft Gracenote berekend. Volgens het sportdatabureau is de kans 14 procent dat de titel terechtkomt bij het elftal van bondscoach Roberto Martínez. Ook Engeland komt uit op een winstkans van 14 procent, maar de Britten worden net iets lager ingeschaald dan de Belgen.

Voor België zou het de eerste hoofdprijs ooit betekenen en voor Engeland de eerste prijs sinds de wereldtitel van 1966. Gracenote denkt dat het thuisvoordeel belangrijk is voor Engeland, dat de groepsfase in Londen speelt en mogelijk ook het duel in de achtste finales. De halve finales en finale zijn ook allemaal in Londen.

Na België en Engeland volgen Frankrijk (12 procent), Spanje (10 procent), Italië (9 procent) en Portugal (8 procent). Nederland is op de lijst de nummer 9 met een kans van 5 procent.

Nederland strandt volgens het sportdatabureau in de kwartfinales. Spanje, Italië, Engeland, België, Denemarken, Frankrijk en Duitsland bereiken volgens de berekeningen ook de laatste acht. De meest voor de hand liggende halvefinalisten zijn België, Spanje, Engeland en Frankrijk, aldus Gracenote.