Verpleegkundige geeft dokters de schuld van dood Maradona

Diego Maradona overleed vorig jaar november als gevolg van nalatigheid van zijn doktoren. Dat betoogt de advocaat van verpleegkundige Dahiana Gisela Madrid, die woensdag ruim acht uur lang werd verhoord door aanklagers. "Ze hebben Diego vermoord", aldus de advocaat van de 36-jarige Madrid, die belast was met de dagelijkse verzorging van Maradona.

"Er waren heel veel waarschuwingssignalen dat Maradona dood zou gaan. Geen van de doktoren deed iets om dat te verhinderen", aldus de advocaat. Zijn cliënt zou hebben gepleit voor het maken van een CT-scan, nadat Maradona was gevallen in het ziekenhuis waar hij begin november werd geopereerd vanwege een bloedstolsel in zijn hersenen. Die scan zou echter niet gemaakt zijn. Ook kreeg Maradona volgens de verpleegkundige de verkeerde medicatie voorgeschreven. Drie weken na de operatie overleed de man die Argentinië in 1986 wereldkampioen maakte op 60-jarige leeftijd.

Begin deze week startte het proces. Het Openbaar Ministerie in Argentinië vervolgt zeven leden van het medisch team rond het voetbalicoon voor opzettelijke doodslag. Ze worden een voor een ondervraagd en riskeren bij een veroordeling celstraffen die kunnen oplopen tot 25 jaar. Ricardo Almiron, een 37-jarige verpleegkundige die Maradona in de laatste uren van diens leven verzorgde, werd maandag als eerste gehoord. Leopoldo Luque, de lijfarts van 'Pluisje', is op 28 juni de laatste die wordt ondervraagd.

Een medisch panel van twintig experts dat de dood van Maradona onderzocht, stelde dat hij ontoereikende medische zorg had ontvangen, was verwaarloosd en langdurig had geleden voordat hij overleed aan een hartaanval.