Jordania: Chelsea regeert Vitesse, dat expres geen kampioen werd

Chelsea dicteert het beleid bij Vitesse. Zelfs zo zeer, dat de club uit Londen heeft bepaald dat Vitesse dit seizoen geen kampioen mocht worden. Dat zegt de verbannen oud-eigenaar Merab Jordania dinsdag in De Telegraaf.

,,Ik wilde kampioen van Nederland worden, maar Londen wilde dat uiteindelijk niet. Vitesse mag niet bij Chelsea in de Champions League komen'', aldus de Georgiër, die zich 3 jaar niet meer in het stadion of bij de training van Vitesse mag vertonen, nadat hij algemeen directeur Joost de Wit zou hebben bedreigd.

Die aansturing vanuit Londen heeft te maken met de hechte vriendschap tussen eigenaar Roman Abramovitsj van Chelsea en Vitesse's grootaandeelhouder Alexander Tsjigirinski.

Ik wilde kampioen van Nederland worden, maar Londen wilde dat uiteindelijk niet. Ambitie is prima, maar Vitesse mag niet bij Chelsea in de Champions League komen.” Het waarom laat zich raden. Tussen de twee clubs zit meer dan een dikke navelstreng. Op papier is de vriend van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich, Alexander Chigirinsky, grootaandeelhouder. In de praktijk wordt Vitesse geleid door ’Londen’. De regels van de UEFA verbieden dat één eigenaar twee clubs in dezelfde competitie heeft. Als Vitesse bij de eerste twee zou eindigen, wordt het gewroet in elkaars belangen groter. Het waarom laat zich raden. Tussen de twee clubs zit meer dan een dikke navelstreng. Op papier is de vriend van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich, Alexander Chigirinsky, grootaandeelhouder. In de praktijk wordt Vitesse geleid door ’Londen’. De regels van de UEFA verbieden dat één eigenaar twee clubs in dezelfde competitie heeft. Als Vitesse bij de eerste twee zou eindigen, wordt het gewroet in elkaars belangen groter, denkt Jordania. Jordania had daar maling aan. „Waarom? Omdat ik de fans van Vitesse bij mijn komst heb beloofd dat we binnen drie jaar voor het kampioenschap zouden gaan. Die ambities hadden we zelf intern besproken. Dan moet je de mensen na twee jaar niet belazeren en gas terugnemen. Want dat gebeurde meer dan een jaar geleden al. Ik ga je nu ook vertellen waarom Fred Rutten is vertrokken. Die wist in januari 2013, een half jaar voor zijn vertrek, al dat hij met Vitesse nooit kampioen mocht worden. In die winter had Fred het elftal al naar de top gebracht. We hadden het gevoel dat er nog één speler bij moest om de titel te veroveren. Die ene speler was Kelvin Leerdam. De hele transfer leek in kannen en kruiken. Toen werd er door ’Londen’ ingegrepen. We mochten niet te sterk worden. Ik kon dat op dat moment niet aan Fred uitleggen. Ik moest de club en ’Londen’ dekken. Maar het zorgde wel voor spanning en chaos. Fred was boos op mij, ging niet mee met de spelersbus na een wedstrijd en was er in de derby tegen NEC niet bij. Precies in die periode verloren we zeven punten. Weg kampioenschap.”