Van Gaal viert met al zijn spelers feest in kleedkamer

Bondscoach Louis van Gaal spoedde zich na de zege van het Nederlands elftal op Noorwegen (2-0) in zijn rolstoel meteen naar de kleedkamer. "Want we hebben ons geplaatst voor het WK in Qatar", zei hij. "Dat leek me wel een feestje waard."

De 70-jarige Van Gaal poseerde in de kleedkamer in zijn rolstoel voor de huisfotograaf van de KNVB, met alle spelers juichend achter zich. "En we hebben champagne gedronken", vertelde de bondscoach. "En Memphis Depay heeft nog een mooie toespraak gehouden na zijn 75e interland."

Van Gaal volgde het cruciale duel van Oranje met de Noren vanuit een skybox in een lege Kuip. Hij belde met enige regelmaat met zijn tweede assistent Henk Fraser. "We zagen vooral wat we al dachten. Zij kwamen hier om dat ene kansje dat ze misschien zouden krijgen te benutten. Maar wij hebben niets weggegeven."

Finito

De bondscoach vierde de treffers van Steven Bergwijn (84e minuut) en Memphis Depay (91e minuut) ingetogen. "Maar dat komt vooral door mijn gebroken heup", zei hij. "Als ik ook maar een klein beetje beweeg, dan gaat er een enorme pijnscheut door mijn lichaam. Dat is bijna niet te houden."

Van Gaal keek na de zege op de Noren terug op de vier meest vreemde dagen uit zijn loopbaan, vertelde hij. "Eerst verspelen we in de slotfase tegen Montenegro een voorsprong van 0-2", doelde hij op het gelijkspel van zaterdag in Podgorica (2-2). "Dan moeten we die teleurstelling verwerken en val ik van een fiets en breek ik een heup. Dat is toch ongelooflijk. Maar ik wilde erbij zijn, koste wat kost. Het had mijn laatste wedstrijd als trainer kunnen zijn. Want bij een nederlaag was ik gestopt. Dan was het echt finito geweest."

Breekbaar

Van Gaal oogde breekbaar de afgelopen dagen. "Maar dat kwam vooral omdat ik veel pijn had", zei hij. "Want in mijn brein ben ik fris. Je hebt pijnstillers die je scherp houden en pijnstillers die je geest doen afbrokkelen. Ik neem natuurlijk die eerste. Ik weet niet of ik reclame mag maken. Maar ik neem paracetamol."

Van Gaal hoeft zich niet te laten opereren aan zijn gebroken heup. "Tenminste, als ik rust houd en niet veel beweeg. Ik heb al mijn afspraken afgezegd en zal voorlopig alleen wat dingen online doen. En we gaan ons voorbereiden op het WK. Wat we daar kunnen betekenen? Nou, ik moet eerst eens kijken welke spelers mee kunnen. Je zag het op een EK met Virgil van Dijk, die geblesseerd afhaakt. Maar we hebben in mijn ogen een fantastische groep die tot veel in staat is en zoals je net hebt gezien ook op resultaat kan spelen. Natuurlijk had het fout kunnen gaan, maar ik ben niet zo bang aangelegd. We waren echt veel beter."