Trainer Slot heeft de lach teruggebracht bij Feyenoord

Het sierde trainer Arne Slot dat hij in alle euforie over het zwaarbevochten gelijkspel van zijn Feyenoord bij Slavia Praag (2-2) niet naar zichzelf wees. "Natuurlijk ben ik trots op de wilskracht die we hebben. Maar dat zat er onder mijn voorganger ook al wel in", doelde Slot op de vertrokken Dick Advocaat.

Voor de zoveelste keer dit seizoen sloeg Feyenoord tegen Slavia Praag toe in de slotfase. Met tien man nog wel, na een rode kaart al in de 37e minuut voor Guus Til. Opnieuw was Cyriel Dessers de gevierde man, net als tegen Sparta Rotterdam, 1. FC Union Berlin en AZ. Na zeven jaar overwintert de club uit Rotterdam weer eens in Europa. Slot genoot zichtbaar toen hij zijn spelers de groepswinst in de nieuwe Conference League uitzinnig zag vieren, samen met de 3000 meegereisde fans. "Geweldig en zo verdiend", zei hij glunderend.

Feyenoord knokte zich vorig seizoen inderdaad ook wel eens terug uit geslagen positie. Maar toch lijkt onder Slot inmiddels alles anders. De lach is weer terug bij de landskampioen van 2017. En wie had dat gedacht toen aanvoerder en sterspeler Steven Berghuis afgelopen zomer liet weten dat hij graag naar Ajax wilde overstappen.

Vaker winnen

"We zijn van ver gekomen", erkent Slot. Feyenoord eindigde vorig seizoen slechts als vijfde in de Eredivisie, met een achterstand van 29 punten op kampioen Ajax. De club startte het huidige voetbaljaar ook allesbehalve overtuigend. Feyenoord werd bijna uitgeschakeld door het bescheiden FC Drita in de tweede voorronde van de Conference League. Maar Guus Til maakte uiteindelijk de winnende treffer (3-2), ook toen al in de slotminuut.

Veel geld was er afgelopen zomer niet. Maar Feyenoord winkelde creatief met de miljoenen die Berghuis opleverde. Niet alleen Til doet het goed. Nieuwelingen Gernot Trauner en Fredrik Aursnes maken het elftal van Slot beter en beter, net als Dessers en Marcus Pedersen. Alireza Jahanbakhsh kan alleen nog beter en Reiss Nelson valt bijna iedere wedstrijd sterker in.

Niet Ajax, maar Feyenoord is op dit moment de club met de minste verliespunten in de Eredivisie. De club heeft nog steeds financiële zorgen en het is onduidelijk hoe het nu verder moet met stadion De Kuip. Maar trainer Slot kijkt met veel optimisme naar de toekomst. Hij durfde het afgelopen week al aan om Feyenoord mede-titelkandidaat te noemen en sluit ook niet uit dat zijn ploeg ver komt in de Conference League. "We gaan steeds beter voetballen en als je dan minimaal net zo hard blijft werken als de tegenstander, dan ga je nog heel vaak winnen", voorspelde hij in Praag.