Ajax-trainer Ten Hag: ‘Ik ben klaar voor buitenlandse topclub’

Ajax-trainer Erik ten Hag sluit zijn ogen niet voor een mooie club in het buitenland. "Ik wil zeker niet te hoog van de toren blazen en ik zie de krantenkoppen alweer voor me", zegt hij. "Maar ik denk zelf wel dat ik daar klaar voor ben, ja. Laat ik het zo zeggen, ik zou die uitdaging ooit graag aangaan. Maar ik ben er niet naar op jacht. Als straks blijkt dat die stap nooit komt, dan zal ik niet zeggen dat mijn trainerscarrière mislukt is."

De 51-jarige Ten Hag is sinds begin 2018 trainer van Ajax. Hij leidde zijn ploeg tweemaal naar de landstitel en winst van de KNVB-beker. Ajax stond in het voorjaar van 2020 ook bovenaan toen de competitie voortijdig vanwege corona werd afgebroken. Onder leiding van de in Haaksbergen geboren oefenmeester bereikte Ajax in 2019 de halve finales van de Champions League. Na twee mislukte pogingen overwintert de formatie uit de hoofdstad dit seizoen opnieuw tussen de Europese elite, met dank aan vijf groepsduels zonder puntenverlies. Ten Hag verlengde eerder dit jaar zijn contract tot medio 2023.

Bij veel Europese topclubs viel de naam van de huidige coach van Ajax het afgelopen jaar als de hoofdtrainer was ontslagen. Het streelt de Tukker dat hij nu ook weer in Engeland wordt genoemd om aan het einde van de competitie als opvolger van interim-trainer Ralf Rangnick bij Manchester United aan de slag te gaan. "Dat is leuk, ik voel zo erkenning. Maar ik focus me op Ajax", zegt hij. "Ik maak dezelfde overwegingen als spelers voor een overstap. Dat ik hier nu zit en mijn contract nog dit jaar heb verlengd, zegt dat ik hier happy ben. Het zou zo maar denkbaar kunnen zijn dat ik dat volgend jaar weer doe."

Champions League

Ten Hag vindt dat hij een betere trainer is geworden bij Ajax. "Dat mag ik toch wel hopen. Ik heb nu nog beter overzicht over het geheel, want er komen ontzettend veel aspecten op je pad. Ik weet nog beter hoe de hazen lopen. Ik denk dat ik die processen steeds beter weet te begeleiden. In de huidige voetbalwereld is de trainer veel meer een manager ook. Als ik ooit de stap naar het buitenland maak, dan zal ik me moeten inleven in de buitenlandse cultuur. Niet alleen in de voetbalcultuur, maar ook de sociaal-emotionele cultuur."

Minimaal tot aan het einde van het seizoen richt Ten Hag zich volledig op Ajax. Hij ziet kansen in de Champions League. "Ik weet niet of ons elftal nu sterker is dan in 2019 toen we de halve finales haalden", zegt hij, "Maar we hebben wel een betere selectie. Natuurlijk is het raar dat we in de Eredivisie met een doelsaldo van 48 doelpunten en slechts twee tegentreffers al negen verliespunten hebben. Maar ik had wel verwacht dat Feyenoord en PSV ons voor de winterstop konden bijbenen. Dat deden ze vorig seizoen ook. De technisch directeur van Feyenoord heeft het afgelopen zomer geweldig gedaan", zegt Ten Hag over Frank Arnesen. "En PSV heeft ook een heel goede selectie. Maar toch ligt het volgens mij voor een groot deel aan ons zelf of we titels winnen. We moeten hongerig zijn en blijven."