Ten Hag wikt en weegt tussen United, Leipzig of bij Ajax blijven

Trainer Erik ten Hag staat voor een volgende stap in zijn loopbaan. Manchester United wil hem naar Engeland halen. Ziet hij mogelijkheden bij een van de grootste clubs van Europa? Of voelt hij meer voor een overgang naar een club als RB Leipzig? Is het ook nog een optie om bij Ajax te blijven?

Als het aan Ten Hag ligt, dan vertelt hij zo weinig mogelijk aan de media. Ajax belegde niet eens een persconferentie toen ze de Tukker eind 2017 als opvolger van de ontslagen Marcel Keizer hadden benoemd. Enkele vaste volgers van de recordkampioen mochten in een klein zaaltje onder de hoofdtribune van het trainingscomplex De Toekomst even met hem om de tafel zitten.

Na ruim vier jaar Ajax vertelt Ten Hag voorlopig niets over de interesse van Manchester United in zijn persoontje. "Moet ik weglopen?", vroeg hij zaterdag rond het duel met Sparta toen verslaggevers naar zijn toekomstplannen bleven vragen. "Ik reageer niet op geruchten, ik focus me op Ajax."

Landstitel

Ten Hag wil ook dit seizoen met Ajax de landstitel veroveren en de KNVB-beker winnen. Daarvoor moet alles wijken. De trainer wil niet eens toegeven dat hij al uitgebreid met Manchester United heeft gesproken. De Engelse club heeft ongekende financiële mogelijkheden, beseft ook bondscoach Louis van Gaal. "Maar het is een commerciële club, geen voetbalclub", weet hij uit eigen ervaring. "Trainer zijn van United is een verschrikkelijke job", vulde Ruud Gullit aan.

Veel Engelse media weten het zeker. Ten Hag geeft alleen zijn jawoord aan Manchester United als hij ook inspraak krijgt in de transfers voor het komende seizoen. Een verslaggever van Sky Sports is verbaasd dat hij voorlopig geen gelegenheid krijgt om met Ten Hag te spreken. "Een trainer van United moet drie keer per week lastige vragen aankunnen", stelde hij afgelopen zaterdag nadat hem de toegang bij Ajax -Sparta na een te late aanmelding was geweigerd.

RB Leipzig

United is niet de enige club die interesse heeft voor de oud-trainer van FC Utrecht en Go Ahead Eagles. RB Leipzig zette de naam van de coach van Ajax eind december al hoog op een lijstje met mogelijke coaches voor de toekomst. De Duitse club is Ten Hag nog niet vergeten.

Zou Ajax Ten Hag nog kunnen verleiden om zijn huidige contract tot aan het einde van het volgende seizoen uit te dienen? Misschien kan hij ook nog een deel van het werk van de opgestapte directeur voetbalzaken Marc Overmars op zich nemen. De kans is groot dat Ajax na het seizoen afscheid neemt van enkele bepalende spelers. Hoe groot is de uitdaging voor Ten Hag nog om in Amsterdam opnieuw een nieuwe ploeg op te bouwen?