Robben tegen Messi, wie is de sterkste?

Arjen Robben en Lionel Messi, het zijn de smaakmakers van het WK in Brazilië. De een jaagt op eeuwige roem met Oranje, de ander wil dolgraag aantonen dat hij misschien wel de beste voetballer aller tijden is. De halve finale tussen het Nederlands elftal en Argentinië woensdag in São Paulo wordt vooral het duel tussen Robben en Messi, tussen de dribbelaars uit Bedum en Rosario, tussen twee aanvallers die uit het niets een wedstrijd kunnen beslissen. De grote vraag is: wie is de sterkste?

Het had het WK moeten worden van Neymar, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Luis Suárez of Mario Balotelli. Maar Neymar is uitgeschakeld vanwege een gebroken ruggenwervel, Ronaldo, Rooney en Balotelli konden na de groepsfase al naar huis en de bijtende Suárez schokte de wereld. Toen was daar plotseling James Rodríguez, de Colombiaan die elke wedstrijd scoorde en met zes doelpunten voorlopig de topscorer van het WK is. Rodríguez (22) zit echter ook al thuis, omdat Colombia in de kwartfinale moest buigen voor Brazilië. De strijd om de Gouden Bal, voor de beste speler van het WK, lijkt daarom te gaan tussen Robben en Messi.

Iedere wedstrijd maken zij het verschil. Robben neemt Oranje op sleeptouw met zijn dribbels, doelpunten en assists. Messi doet hetzelfde als aanvoerder van Argentinië. Vooral Robben oogt messcherp. De 30-jarige aanvaller is eindelijk eens topfit en beseft dat dit zijn laatste kans is om wereldkampioen te worden. Meer nog dan aanvoerder Robin van Persie neemt Robben het elftal bij de hand. ,,Hij bindt steeds twee, drie tegenstanders aan zich waardoor op andere plekken van het veld ruimte ontstaat'', zegt Wesley Sneijder.

Druk

Op Messi is de druk nóg groter. Al jarenlang woedt de discussie of de superster van Barcelona de allerbeste is, of hij beter is dan landgenoot Diego Maradona en de Braziliaan Pelé. De nummer 10 weet dat hij zijn land wereldkampioen moet maken, net als Maradona deed in 1986, om een einde te maken aan die discussie. Messi heeft echter een kwakkeljaar achter de rug met veel blessures. De 1,69 meter lange dribbelaar is misschien niet in topvorm, maar hij had een groot aandeel in de weg naar de halve finale. Vooral het doelpunt van Messi in de slotminuut tegen Iran getuigde van grote klasse. Messi heeft aan één flits genoeg om een wedstrijd te beslissen.

Oud-bondscoach Bert van Marwijk twijfelt niet als hij een keuze moet maken tussen Robben en Messi. ,,Robben, zonder twijfel. Hij is in geweldige vorm.'' De Argentijnse bondscoach Alejandro Sabella kiest, uiteraard, voor zijn aanvoerder. ,,Steeds als Leo de bal heeft, geeft hij ons hoop. Of hij nou scoort of niet, zijn invloed op de wedstrijd is doorslaggevend. Een speler als Messi die bijna nooit de bal verliest, is als water in de woestijn.''